De poëzie, interesse en de ruimte voor het beeld

7476C146-3E29-43B9-8C96-BFBE46F25F16Zelf zit ik in deze periode in het Duitse of Duitstalige deel van de kunst. Namen en groepen als Die Brucke (1905-1913) en Der blauwe Reiter (1911-1914)klinken als zeer poëtisch. Expressionisme als stijl een uitdaging. Voeg je daar wat muziek van Bach, Beethoven en Mozart aan toe dan is er al snel sprake van een heerlijk menu en een goed gedekte tafel. Of tisch zoals ge wilt.

Misschien heeft deze inspiratie wel een impuls uit het verleden. Zelf kom ik gelukkig uit de periode van na de Tweede Wereldoorlog, maar ik realiseer me ook goed dat, terwijl mijn eerste ademhaling in het nieuwe leven plaatsvond, diezelfde alles verwoestende oorlog maar dertien jaar na de bevrijding plaatshad. En dertien jaar is bijna niets. Of in ieder geval niet zo heel erg veel. 

Mijn Opa, van vaders kant is geboren in Bottrop, Duitsland. Mijn Oma die later met mijn Opa trouwde en uiteindelijk vijf kinderen baarde kwam uit een weeshuis en droeg de achternaam van haar biologische vader Heil. Een familiegrapje met een sinistere ondertoon was geboren en onontkoombaar vervlochten met de naweeën plus verwerking van diezelfde Grote en ronduit smerige Oorlog. 

Misschien ben ik mede door al dat oorlogsgeweld ook wel een grote bewonderaar geworden van het werk van Shinkichi Tajiri (1923-2003) een Amerikaanse beeldhouwer met Japanse roots. Zijn levensverhaal is bijna net zo interessant als wonderlijk zoals ook zijn werk is. Opgesloten in Amerika vanwege zijn achtergrond, gevochten in de oorlog, uiteindelijk vanwege levenservaringen uitgeweken naar Parijs en Montparnasse. 

Een mens bestaat nu eenmaal deels uit een mix van beelden. Als kind was ik graag in de buurt van de AKU-fontein (Algemene Kunst Unie)in mijn geboortestad Arnhem. Daar waar het zomers goed toeven was en het geheel(Rijksmonument)een bekroning was op de periode van wederopbouw maar dat realiseerde ik me pas uiteraard veel later. Ook wist ik toen nog niet dat een beeld van diezelfde Tajiri er een onderdeel van uitmaakte. 

Misschien ben ik daardoor wel een liefhebber van oud ijzer. En van aardse kleuren.  En van vormen. En van het zoeken naar. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *