Parijs en Montparnasse…

Academie-GiacomettiParijs en Montparnasse

Het was een innig afscheid daar op het perron. De wagons achter de locomotief waren van die oude Duitse. Met van die coupé’s en bijbehorende schuifdeuren. Boven de drie-zit banken in het rood waren voor de reizigers aluminium rekken bevestigd. Bedoelt voor de bagage. De ramen werkten ook op schuifniveau, van boven naar beneden. Alles ademde Deutsche Gründlichkeit.

De asbakjes die in de armleuningen zaten werden niet gebruikt. Al met al was het een trein van voor de haast, burn-out en de stress. Van ver voor het gebruik van de fietshelm en de kniestukken plus elleboogbeveiligers voor peuters en kleuters.

In Parijs aangekomen kon ik het niet nalaten om de ‘Trein naar terug’ gedag te zeggen. Het had me zoveel gebracht. Onderweg zag ik veel meer provinciale weg en veel veel minder snelweg. De transformatie ging langzaam maar gestaag. Enorme en als je het mij vraagt oerlelijke bedrijfspanden vervaagden, verdwenen, om plaats te maken voor veel weiland, koeien en schapen. De lucht werd merkbaar alsmaar frisser, schoner en intenser. De snelheid van het leven was op een lager pitje gebracht. Zomaar. Alsof het een kwestie was van logica.

Tja, Parijs. Wat zal ik zeggen? Oh lal la en de liefde. In willekeurige volgorde. Zo was althans de sfeer toen ik Montparnasse al wandelend binnenliep. Ik zag koffiedrinkers, wijnslurpers en hoorde veel gelach. Soms onderbroken door een flinke discussie die dan weer ging over de politieke situatie, dan weer over de beeldende kunst. Maar bovenal zag ik veel lachende gezichten, meer dan thuis. Thuis dat in de moderne tijd ingebed ligt. Gepaard met passende snelheid, angst voor van alles en nog wat, dichtgetimmerde juridische procedures en protocollen om de boel onder controle te houden.

Ik was op zoek naar Alberto Giacometti. Passeerde de Académie de la Grande Chaumière waar hij ooit lessen volgde en voelde mijn benen trillen van de zenuwen.