Het orthodoxe, de beweging en de zondagse rust

F7137624-5545-4F6E-BDCF-0FF78AA19B53Uiteindelijk werd het gisteren qua wereldse en Nederlandse samenleving een niet alleen wonderlijke maar ook beetje trieste dag met de liefde als allergrootste verliezer. Via internet hoorde ik van vlakbij rondvliegende helikopters en scherp patrouillerende politie. Straten waren afgesloten, een (orthodoxe)kerk lag onder vuur vanwege een mogelijke dreiging. Geplande kerkdiensten in verband met Kerstmis (orthodoxen rekenen anders) werden in alle haast afgeblazen voor het geval dat.

Voor het geval dat. Ik zag deuren, op een kier of niet, zich schielijk sluiten vanwege de angst voor. Dat was het resultaat van de ondertekening door een behoorlijk aantal predikanten, voorgangers en politici. Protestant, streng en overtuigd van boek, leer en hun gelijk. Ik zag een foto van Kees van der Staaij. In de begeleidende tekst stond dat het boegbeeld vanwege de zondagse rust niet bereikbaar was voor enig commentaar. 

240 zeecontainers zijn er ondertussen al gelokaliseerd. 41 zijn er nog zoek. Wat mij betreft staat de ramp die zich heeft voltrokken deels gelijk aan het beeld van onze samenleving en manier van leven anno nu. 

Natte Primark. Ik las het op Twitter. Misschien was de actuele benaming voor onze Waddenzee wel de meest spitsvondige opmerking van de dag. Humor, wrang of niet, kent tenslotte geen rustdag. Gelukkig maar. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *