Het ongewone, een kantelpunt en de geboorte van een impressie

0DCD7300-CE80-4F24-BEB3-0E34AB513D22Als iets ongewoons vaak voor komt kun je het al snel als iets gewoons gaan ervaren en vinden. 

Je kunt het nieuws erbij halen. Aan de haren bij slepen. Of het nu gaat om een ondernemer die onder vuurt ligt, een VVD minister waar de aandacht op is gevallen of een fabrikant die meer water mengt om zo het suikerpeil in de vruchtensap te verlagen? De hitte plus de droogte van deze zomer? Veel minder sneeuw op de bergtoppen? Ergens wordt ongewoon normaal of gemiddeld. En er is altijd een kantelpunt te bespeuren.

Oh, het was een mooi werkproces gisteren. De koelte van de dag bracht niet alleen nieuwe energie, ook was het merkbaar in het creëren van. De koelte van de dag verkeerde gelukkig nog in een staat van voor het kantelpunt. Dus ongewoon was nog even heerlijk ongewoon en dus bijzonder en verbazingwekkend. 

Een beetje olieverf, een kleine drager, penselen, paletmes. Schrapen en sfeer proeven. Ondertussen was de uitgekozen muziek meer dan een soort van arbeidsvitaminen. 

Een foto was snel gemaakt. Het downloaden op de computer zoals altijd een makkie net zoals het goed laten werken van Lightroom en Adobe’s Photoshop. 

Maar dan? Wat dan? En hoe dan? En wanneer te stoppen? Niet alleen waren er de klanken van soul-muziek. Ze gaven mede richting aan wat er beeldend zou kunnen werken. 

Ergens was er lucht en het water van de zee. Zand en duin. Een vloedlijn en klotsende golven. Een hand van een geliefde met welgevormde en uitdagende lippen. Rood plus gebrande omber. Ritme en beweging in het stuk verweg van de zilte oceaan. Een beeld in een beeld. Een impressie die het bestaan van de realiteit omlegt als was het een koffie drinkende gangster op een druk bezocht terras. 

Alles heeft een kantelpunt. Zelfs gevangenschap heeft ergens een kantelpunt van genoeg is genoeg.