De nuance, het koor van kleuren en de Koningin van de nacht

D9A9C0EA-FB77-4A7E-B968-7B431253415CNee! Ze riepen het in koor. Ik had niet anders dan dat antwoord van de olieverven verwacht. De kleuren onderling waren niet hetzelfde. Rood was dominant aanwezig, geel vrolijk, blauw sfeervol en de wat meer aards en ondersteunende verzorgden een soort ritme. Het resultaat in het proces mocht zijn zoals het was. Waarneembaar, zuiver en eerlijk. Vol pretentie plus bijpassende emotie van de beschouwer.

Op de achtergrond klonken achtereenvolgens de muzieknoten van Bach, waar de een ook de ander niet is, en de stemmen uit Mozart’s Die Zauberflöte. Hoorde de Koningin van de Nacht, Sarastro, Prins Tamino, dochter Pamina en Papageno. Hoorde de stemmen ieder hun eigen kwaliteit naar voren brengen, wijzend op het verschil, duidend op de nuance.

Een mooi stukje in de Volkskrant van iemand die er verstand van heeft. “Als streven naar diversiteit institutioneel wordt, kan het omslaan in het tegenovergestelde van de goede bedoeling.”. Het stuk tekst as ik twee keer om het goed te laten doordringen. Onthield woorden als krampachtig, geneutraliseerd, gelijke kansen en preciezen. En oh ja, dat grapjes ergens over maken moet kunnen blijven bestaan.

Mozart’s indrukwekkende Koningin van de Nacht bleef ergens in mijn hoofd en gevoelsleven nog rondwaren terwijl Beyoncé ‘Queen B’ in bericht opdook. Ze vloog, zocht en stak. Ze heeft het voor elkaar en gelukkig maar. Ze staat niet alleen te pronken op de voorkant van de  Voque, de foto is voor het eerst (!!!!) sinds het bestaan van het tijdschrift gemaakt door een zwarte fotograaf. Hulde voor het doorzettingsvermogen en heldendom voor deze kanjer van een Koningin! 

Toegegeven. Ik ben een beetje gek op haar. Verkikkerd. Niet eens zo speciaal op haar als een soort nieuwe geliefde maar vooral vanwege wat ze doet en presteert. Sommige pareltjes koester ik aan mijn borst, gevonden tijdens het zoeken naar ongeopende oesters in een azuurblauwe zee. 

Baby, I can feel your halo. Pray it won’t fade away.