Het noodlot, de brand en de klokkenluider van de Notre-Dame

2769135C-2BC1-459D-9D57-80E419BBBA29‘Overtuigexpert’. Niet veel later gevolgd door een ‘Restaurantwaardig diner’. Zowel een actualiteitenprogramma als ook de reclame levert soms grappige woorden en benamingen op. Ik zag het vlees, restaurantwaardig, trillen op de slimme (ook zoiets…) keramische kookplaat. Dacht even aan de stijging van het aantal Nederlandse miljonairswijken en de booming business van nu.

Een paar minuten later kwam het eerste bericht de huiskamer binnen. Dat ze in brand stond. Dat het onwaarschijnlijke was gebeurt. Dat het noodlot had toegeslagen en het vretende vuur zich een weg zocht. De Notre-Dame stond in brand!

Het was alsof duizend messen door het medialandschap gingen. Vlijmscherpe keukenmessen zoals ge wilt. Het hart van Frankrijk en met name dat van Parijs was diep geraakt, mensen waren in shock. Sommigen verzonken in gebed, anderen zongen. Ik wil niet weten hoeveel beeldmateriaal er rond de Aarde ging om te verkondigen dat…

Ik was er een keer, ooit. Wilde mijn ogen uitkijken naar de vorm en architectuur. De plek voelen waar de klokkenluider had vertoefd. Hoog in de toren. Tussen de enorme klokken en de fraai gevormde ietwat kleinere. De klokkenluider die was ontsproten aan de geest van Victor Hugo. Wilde met eigen ogen zien waar een en ander fantasierijk had plaatsgevonden. Waar Esmeralda bescherming kreeg, het volk werd bespeeld en opgejut en de boosaardige kardinaal zijn lusten niet kon weerstaan.

Ach Victor, ge zult ergens hoog daarboven ook hebben gehuild net zoals zovelen. ANAΓKH (Grieks voor noodlot…) zette ooit in de Notre-Dame de inspiratie  bij u in werking. Mijn dank is groot, nog steeds.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *