New York, de schilderachtige kleuren en Piet Mondriaan

Piet Mondriaan Het is gelukkig een beetje droger buiten. Na al dat regengekletter, stevige rukwind en vlaag is de droogte welkom. Zondag viel in het water. Net als allerlei carnavalsoptochten waarbij het woord verkleedfeest nu in het nieuws is aangevuld met haatfeest!

Baudet schijnt verkeerd geparafraseerd te zijn. Volgens hem dan. Er volgt, zoals het er nu uitziet, een kort geding tegen tegen het programma Buitenhof. Ook zo’n terugkerend zondags anker. En tijdens de regenbuien met het al dat water is een anker natuurlijk welkom. Ook bij de alsmaar voortdurende Corona besmetting’s kettingreactie wat door sommigen als een slecht voorteken of zelfs Apocalyps wordt gezien.

Zondag. Gelukkig was er een mooie documentaire te vinden. Via YouTube. Where else. Een oudje uit 1980. ‘Mondrian in New York’. Engelstalig, helaas zonder een bijgevoegde Nederlandse ondertiteling. https://youtu.be/a2GK8R74ZZI

De film start met een sfeerbeelden met kleuren die allerlei emoties oproepen. Ook met een gefilmde grafsteen van Piet himself die best als invloedrijke en groot kunstenaar een imposanter graf had mogen hebben.

Piet Mondriaan in New York. Het was niet alleen een lust voor het oog of streling voor een kunstenaarsziel, ik vond de opgenomen gesprekken met mensen die hem hebben meegemaakt van een ontroerende schoonheid.

600 dollar. De prijs vloog als een geluidssignaal door de huiskamer. Voor zeshonderd dollar aangekocht. Een paar maanden later was het al 6000 dollar waard. De prijs anno nu zal ik je besparen!

Wil je Mondriaan wat beter leren kennen dan is de docu letterlijk van harte aan te bevelen. Wil je de sfeer van New York, de Jazz en de BoogieWoogie in zijn werk meer gaan zien (en horen…), ga er dan maar voor zitten!