Nationale museumweek, Koningsdag en ons echte goud

114C7DC8-B933-4E56-B3C7-C648C1D3F02BMaandag. De boekenweek was al achter de rug, zo nu ook de ontdekking van ‘ons echte goud’ tijdens de nationale museumweek.

Ergens hoorde ik diverse kunstwerken een zucht van verlichting slaken. Blij dat er even rust in de tent zou komen. Even adempauze, eventjes een moment van stilte. Kunst heeft namelijk ook een (eigen)leven, net zoals een ieder van ons.

Vincent’s zonnebloemen en Irissen trilden wat na, schilderijen met een verstild beeld mochten weer door zonder de begeleiding van een spetterend muziekoptreden, moderne installaties die de mens moesten vervreemden keerden zich naar binnen. Naar de kern, de essentie en wat al niet meer.

“Even afgelopen met al die Selfies.” hoorde ik een van Hockney’s landschappen zeggen. “Helemaal mee eens.” aldus The man in Black van de Nachtwacht. “Happinez heeft zo zijn limiet” sprak een onbekende maar prachtige dame op een van Picasso’s kubistische werken. Haar veelzeggende zucht was misschien wel de meest indrukwekkendste van allemaal. Ze klonk doorleefd, misschien wel enigszins overdreven, maar toch.

Tijdens de wandeling van gisteren zag ik het af en aan rijden van de schier eindeloze rij van dagjesmensen per auto. Het zoevende geluid van eropuit had een aanvullende klank van verlangen gekoppeld aan zien en hebben. Bij de Shell was het druk ondanks de hoge benzineprijs. Aangekochte snacks stilden de trek, coffee to go de dorst naar een opwekkend middel.

Een paar straten verderop was een verstild tafereel. Een stilleven in kleur, compositie, contrast en uitdrukking. Op een kleed hadden drie kinderen hun plek ingenomen. Op het dat als winkel diende stond de koopwaar: wat oud speelgoed, souvenirs uit verre landen, plus afgedankte vaasjes en inmiddels overbodige snuisterijen. Een stilleven om van te watertanden. De koopmansdrift leek op ons ‘echte goud’.

Koningsdag komt eraan! Nog even geduld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *