De Nachtwacht, het nieuws en een room with a view

A room with a view

A room with a view- olieverf, houtskool, en potlood op aquarelpapier, 50 cm x 30 cm- Mart van Zwam

Af en toe moet ik even stilstaan bij de Nachtwacht. Bekend. Overbekend. Wereldberoemd. Het beeld van het zonder lijst hangend schilderij laat niet los of koud. Op het journaal van een dag of twee geleden was het uiteinde van het linnen te zien. Daar waar de rand onder de lijst lange tijd verborgen was. Niet alleen interessant of gewoonweg mooi. Het bracht het dichter bij Rembrandt zijn als gevoel intenser.

De scanner deed het nog niet. Waren wat problemen mee. Daar sloot men het nieuwsbulletin mee af. Hopelijk voor hen en de Nachtwacht zelf is het inmiddels in orde en kan het aftasten zijn weg vervolgen.

Een trillende Angela Merkel, heel Holland bakt maar echte ambachtelijke broodbakkers zijn er niet of nauwelijks te vinden, het lerarentekort in het onderwijs is extreem te noemen, de Vrije School zit enorm in de lift, een Amerikaans museum wil kindertekeningen gemaakt in een detentiecentrum tonen, een tandarts schiet met enkele betalende vrinden zo’n duizend cheetah’s af, Peter Sagan wint met een zekere overmacht de sprint, 5G  komt eraan met nog onduidelijke gevolgen, enkele Fransen schreeuwen het uit omdat selfielustigen hun geliefde lavendel niet alleen in bezit nemen maar overduidelijk vertrappen. Ik weet niet of komkommertijd eigenlijk wel bestaat, wel dat het op dit moment gelukkig weer eens regent.

Sporen. Misschien is dit wel het woord van de dag. Sporen van een ziekte, onduidelijkheid, gebrek aan of een verkeerde visie. Sporen van gedode cheetah’s, vertrapte lavendel, de gevolgen van onze drang om alsmaar online te zijn, het liefst snel, sneller en wel nu. Carpe diem in 5G.

De verf aan de rand van het linnen was van een zekere schoonheid. Daar was hij(!) bezig. Aan de slag. Aan het werk. Beeldend. Verbeeldend. Naakt hangt de Nachtwacht er nu te hangen. Bloot. Voor iedereen zichtbaar. Als onderdeel van een grootscheeps onderzoek, restau- en operatie.