Mettertijd, Madame Bovary en de virus inspiratie

Madame BovaryLeren leven met het virus, zo kopte de Volkskrant vanochtend. Och een mens is nooit te oud om te leren dus het komt goed. Ondertussen gaat het leven van de meesten onder ons gewoon door maar wel in een ongewone en zeer ongebruikelijke sfeer. Soms beladen met een mist van angst, dan weer verpakt in een schil van ongerustheid.

50 tot 60 procent van de mensen moet Corona krijgen voor groepsimmuniteit zo kopte de NOS. De klachten zullen mild zijn maar daarmee beschermen we de ouden en de zwakkeren, een combinatie van beiden of los van elkaar. Vreemd genoeg raakte het me en werd het vuur van enigerlei gevoel tot heldendom in me aangewakkerd. Een prettige bijkomstigheid!

Een voor allen, allen voor een! Zomaar een kreet uit het rijke oeuvre die de wereld kent. To be or not…enz zou er gezien de huidige situatie aardig bijpassen. Ondertussen mogen ze in Frankrijk de straat niet meer op zonder briefje, zingen ze in Italië vanaf balkons en gaan we hier om klokslag acht uur s’avonds klappen voor de helden in de zorg. Wie zegt dat een stom en ellendig virus alleen maar ellende oplevert die heeft het goed mis.

Ach die arme Fransen. En Frankrijk. Ik raakte direct in de stemming, dat is het voordeel van zoiets als inspiratie. Niet alleen zocht ik naar Léo Ferré en zijn Avec Le Temps om te beluisteren, ook de dvd van Madame Bovary moest en zou uit de kast komen. Isabelle Huppert op haar best in een werkelijk adembenemende filmversie die ook een plattelandsdokter in beeld brengt. Hoe toepasselijk in deze tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *