Maandag, het overgangsweer en een flinke portie drama

C831402E-30AA-4551-BE2D-86FFE7C42690Het was zo’n beetje een dag van overgangsweer. Wind, regen. Bijzonder dat alles in januari anders is. Opvallend dat die twee in de stilte een ander geluid met zich meedragen. 

Om de stilte een beetje te doorbreken en de nodige energie op te wekken als bestond de bron uit een mengsel van verrijkt uranium, splijtstof, opwekking en een reactor luisterde ik al werkend en beeldend en naar de Ouverture van verschillende opera’s. Een beeldverhaal verrijkt tenslotte ook. 

Op maandag zijn de musea gesloten. Zal wel een reden hebben. Net zoals wanneer iemand Bulgaarse zwerfhonden in huis neemt of op z’n minst opvangt. Het programma Andere Tijden werd gisteren opeens ‘trending’ vanwege het aan lager wal raken van onze nationale sportheld Rudi Lubbers. Ik zag het programma niet maar na het lezen van het woord trending gebeurde er opeens van alles. Alsof trending en viral toverkracht bezitten of op z’n minst het geheim zijn van de alchemisten der moderne tijd.

Toegegeven: Zelf, en ik ben daar heus niet de enige in, ben ik niet vies van een portie drama. Een ingestort huis, ontvoering, een zoektocht, zwerfhonden, losgeraakte en tenslotte overboord gevallen zeecontainers kunnen me enorm boeien. Net zoals heftige vloedgolven of zoiets als een verschrikkelijke dambreuk. 

Ouverture. Oftewel de (muzikale)opening van een nieuwe week. Die Entführung aus dem Serail. Altijd goed. Net zoals Le nozze di Figaro, Die Zauberflöte of Madame Butterfly. 

Buiten vogels. Zich niets aantrekkend van wind of regen. Buiten vlogen ze. Door weer en wind.