De lockdown, cultuur en de dingen van het leven

Michel Piccoli Dag zoveel van de lockdown die aan verdere verandering een versoepeling toe is werd deels gekleurd door het bericht van het overlijden van acteur Michel  Piccoli. Een rijk leven. Mooie volle beelden, een rij indrukwekkende films.

Les choses de la vie. Nooit eerder zag ik een fietstocht zo wonderschoon in beeld gebracht. Alhoewel die beroemde uit Turks Fruit met onze Rutger en Monique als gelukkig paar ook op het netvlies is verankerd als speels onderdeel van de beeldengalerij.

Les choses de la vie. De veelzeggende ogen van Romy Schneider, net zo sprekend als die van Bette Davis wat mij betreft. Als veelgebruikte quote en cliché zou ik natuurlijk kunnen schrijven dat ze spiegels van de ziel zijn, maar wat mij betreft zijn ze veel meer als dat wat nog niet gezegd is. Je kunt erin verdrinken of in zwemmen, verzuipen of er tenslotte aan dood gaan.

Het kan niet anders dan dat het vandaag een Franse cultuurdag gaat worden. Kleurrijk, in de vorm en misschien wel vol verrassingen. Zitten op een tuinbank in de zon, in gesprek met het licht, doordringen in de betekenis van groei. Koffie in de ochtend, thee in de middag, een glas rode wijn wanneer de tijd daar is.

Les choses de la vie. Vioolklanken in de ochtend. Fris in het ondersteunende, welkom als alt, sopraan of gewoon. Pareltjes zijn het die ons in de lockdown zijn gegeven. Voor altijd klinkt La chanson d’Hélène.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *