Liggend, zorg en een stilleven

Fotografie Mart van ZwamEerlijk twijfelde ik in eerste instantie een beetje over het beeld. Weggooien, archiveren en bewaren of toch gebruiken? Het werd dus de laatste drie. En hoe langer ik er zelf naar kijk, enige schroom overwonnen heb, des te mooier en stiller is het als beeld. Een stilleven. Een stilleven waarin zich aardig wat afspeelt.

Het was nu of nooit tijdens de opname. Er was een moment van leegte in de haast eindeloze rij wandelaars. Intochtgangers tijdens de afgelopen Vierdaagse. De laatste eenlingen en kleine groepjes achterblijvers. De staart van een urenlange optocht. En ik wilde er persé geen wandelaars op hebben. Dat zou het beeld te gewoon, te vanzelfsprekend hebben gemaakt. Met minder impact.

Als je het niet zou weten, dan zou je het als beeld niet direct koppelen aan de Vierdaagse. Wel dat er gezien dranghek, lint en de restanten er een activiteit moet zijn geweest.

Twee mensen, een mobiel bed, een stoel, dranghek en een lint. En verder nogal wat attributen. Een leeg pakje chocomel, een milkshake-beker, een flesje. Een paar lege blikjes en de restanten van gladiolen. Een openstaande rugzak en een hangende schoudertas. Twee achteruitkijkspiegels en een zwarte parasol of plu. De liggende vrouw praat, haar metgezel luistert.

Het paaltje aan de linkerkant van het bed heeft een functie. Het laat het mobiele bed nog groter lijken dan dat het al is. Zwaarder ook. Het geel gekleurde vlakje aan het bed communiceert met het gele pakje chocomel rechts. De fel gekleurde stof onder de liggende vrouw staat er sterk mee in contrast.

Op de schoudertas die aan het bed hangt heeft een beertje. Het zal iets te maken hebben met uitstraling of sfeer. Misschien is het wel een merkaanduiding. Een van de meeste intrigerende dingen is het de tekst aan het bed. Het is niet helemaal leesbaar maar het begint met “BAD” direct gevolgd door een hoofdletter M.

Kijkersvraag? Wie van de lezers weet wat er zou kunnen staan? Reageer gerust als je het antwoord weet.

Alles in beeld en bij elkaar opgeteld een mooi stilleven. Een moment van zorg en aandacht tijdens een geweldig feest.

Fijne dag.