Leven, theater en de liefde

D2D8FDB1-F465-44B2-9DEB-3DB0B17C309BOm maar direct met de deur in huis te vallen? Een tip om te gaan bekijken? Nog tot en met 25 maart a.s. te zien in het Joods Historisch Museum: Charlotte Salomon “Leven? Of theater?” Een must see tentoonstelling wat mij betreft.

Volgens de tekst van het Joods Historisch Museum in Amsterdam een ‘totaal waanzinnig project’ om mentaal te overleven. Charlotte Salomon maakte gouaches, het museum laat er ruim 800 aan de bezoeker zien.

Gisteren zag ik de beelden voorbij komen van een lange rij wachtenden. In een poging om als publiek de rechtbank binnen te komen. Om ‘het proces’ te aanschouwen van iemand die bekend staat vanwege allerlei daden en zijn neus.

Even daarvoor zag ik een stukje film op YouTube met daarin een geïnterviewde vrouw. Ze woonde alleen op het Engelse platteland. In een cottage. Passerende mensen noemden vaak haar huiselijke inrichting en leuke spulletjes ‘net een museum’. Ze werd daar niet alleen verdrietig om maar het was ook fout, zei ze. Dat zijn gewoon mijn dagelijkse spullen die ik nodig heb om mijn leven te leiden. Het laatste vertelde ze met een glimlach op haar lippen.

Later op de avond zag ik een alleengaande Melania door het beeld. Uiterlijk bijna onbewogen, innerlijk leek ze doodongelukkig. Tenminste, die energie straalde door haar dure kleding heen zo leek het.

Met mijn ogen voor een kort moment dicht stelde ik me een klein Amsterdams theater voor. Ergens achteraf. Een klein zaaltje en ik mocht er even bij zijn. Daar stond de liefde op de planken, bezig met een try-out. In het volle licht kwam ze bij stem in haar solo voorstelling. Het was boeiend om te ervaren. Op gepaste wijze viel ze af en toe stil om toekomstige reacties in de zaal te testen.

Ach de liefde, ze speelt geen theater. Dat kan ze niet. Daarvoor is ze veel te zuiver.