Laatste fase, op doorreis en de verdwenen logica

Mart van Zwam Het schilderij bevind zich in de laatste fase van voor de voltooing. Af zal het nooit zijn. Klaar voor het moment wel. Dan volgt loslaten en doorgaan zodat de opgelopen leermomenten hun verdere pad kunnen volgen.

Loslaten. Na Alexander Pechtold gaat Buma nu ook al weg. Niet mijn grootste politieke vrinden maar toch. Scherp, mooie woorden, kennis en humor. Vaak gebeurde er iets in dit nooit affe land waar op moest worden ingesprongen en waar actie nodig was. Of omzichtig om de hete brij heen draaien. Ook dat is een van de bijverschijnselen van democratie. En dat we het met z’n allen moeten rooien. Samen dus.

Oostenrijk schuift steeds verder op naar rechts. Was het een ander land dan gaf het niet zo’n indruk denk ik. Ik heb niks met Oostenrijk om op vakantie te gaan. Trekt me niet. Ben er nooit geweest. Wel een keer in Zwitserland, op doorreis.

Op doorreis. Sybrand Buma gaat dus naar Leeuwarden. Ook leuk. Het ‘it giet oan’ grapje was natuurlijk een inkoppertje. Eentje zoals Bep Bakhuys of beter passend Abe Lenstra glansrijk zou kunnen voltooien.

Langzaam doch gestaag is de schildering geworden zoals ze is geworden. Dan weer kwam er kleur bij, werd er iets overgeschilderd of was er sprake van vermenging in het natte. Lijnen ontstonden, maar niet zonder de valkuilen en het voor de hand liggende vluchtig te hebben ontmoet.

Het geheel is een relationele verzameling van onderdelen. Herplaatsbaar in het hoofd en gevoel, open voor waarneming en interpretatie. Logica heeft tenslotte plaats gemaakt voor dromen, weemoed, ontzag en verlangen.

Leef je uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *