De kracht, het oeuvre en de toewijding

Charlotte van Pallandt Niet alleen is het morgen Moederdag en in Nijmegen De dag van het levenslied, ook is er al het opkomende en aanstaande gevoel van ‘zomermaanden’. Al zou je dat aan het weer niet zeggen.

Ton Dumoulin start vandaag in de Giro. Hoop zal meefietsen als was het ronddraaiende energie. De mooie beelden van uitgestrekte Italiaanse landschappen zullen afwisselen met pittoresk aandoende dorpjes. En dat meestal met volle snelheid. Of in een prettige cadans. Op dat laatste hoop ik nog het meest.

Kunst als levensdoel. Vanaf 25 mei is er de tentoonstelling van het werk van Charlotte van Pallandt in Museum De Fundatie. Niet alleen is er via de website van het museum kracht, passie en oeuvre te bewonderen, ook was er dat mooie woord ‘toewijding’. Voluit geschreven. Als je er even bij stilstaat een samensmelting van juiste en zuivere energie.

Ik moet bekennen: het is best goed om s’nachts of wanneer de vogels nog moeten gaan zingen een beetje te werken. Ongestoord heeft zo zijn voordelen. Net als het opkomende en frisse ochtendlicht dat buiten langzaam de dag liefdevol toespreekt.

Ondertussen heb ik een afbeelding van het boek (uitgeverij Waanders, geschreven door Maarten Jager) opgeslagen. Op de voorkant staat een zelfbewuste Charlotte. In de deuropening. Rokend (dat kon toen nog) en gekleed in licht en donker. Een hand in de broekzak. De zomerschoenen losjes in de houding. Naast haar een van de vele werken. Als toeschouwer wil je maar een ding. Ik in ieder geval wel. Langs haar glippen om een kijkje in het atelier te nemen.

Toewijding. Wat mij betreft het woord van deze zaterdag in mei.