Koningsdag, oude film klassiekers en Dr. Hanibal Lecter

Silence of the Lambs A census taker once tried to test me. I ate his liver with some fava beans and a nice chianti.

Zelden zag ik iemand een zin zo mooi en tevens angstaanjagend uitspreken. Je kon het je zo voorstellen alhoewel je wist dat het nep was.

Dat is toch de werking van sommige beelden. Dat ze maar niet verdwijnen. Stilletjes wachten ze in het archief totdat het weer tijd is. Tijd om een indruk achter te laten en weggestopte, bewust of onbewust, momenten te herbeleven.

Gisteren overleed de regisseur van onder andere ‘Silence of the lambs’ Jonathan Demme aan kanker. Zag in mijn herinnering dat mooie moment weer terug dat Jodie Foster voor het eerst in beeld kwam. Zag de introductie van Anthony Hopkins in dat gespannen staande en spierwitte t-shirt in dat licht van zijn cel. Zag de afgebroken vingernagels van jonge vrouwen die uit de put probeerden te ontsnappen. Zag de serialkiller de voordeur openen. Je wist dat het foute boel was en toch was je blij met het opgeroepen gevoel. Silence of the Lambs, een magistrale rotfilm!

Niet alleen de beelden zijn angstaanjagend, de teksten zijn om van te smullen. Hanibal (Anthony) fileert Clarice (Jodie) als een vers gevangen visje. Pakt haar trauma bij de strot en veegt de vloer aan met iedereen. Zelden kon je zo mooi aanschouwen wat voor een dunne scheidslijn er is tussen genialiteit en gekte. Zelden zagen vervagende grenzen er zo goed verbeeld uit.

Vandaag is het Koningsdag. Voor mij betekent dat eerst naar de markt. Om de sfeer te proeven, rond te snuffelen en eventueel met koopjes weer huiswaarts te gaan. Misschien kom ik nog wel wat afgedankte oude filmklassiekers tegen. Om qua beelden van te leren of om er gewoon van te genieten.

Misschien kom ik nog wat mooie en indrukwekkende momenten tegen om te fotograferen. Op zo’n verzamelplaats van mensen die allemaal hun eigen doelen nastreven viert de kakofonie van beelden hoogtij.

Misschien zal ik vandaag een paar keer extra over mijn schouder kijken. Niet vanwege de dreiging van terroristen of zo. Nee, het is meer de uitgesproken dreiging van Hanibal the Cannibal.

Hanibal: I do wish we could chat longer, but… I’m having an old friend for dinner. Bye.

Clarice: Dr. Lecter?… Dr. Lecter?… Dr. Lecter?… Dr. Lecter?…