Komkommertijd, een huisontruiming en wat happy fish

2017-07-31-0001-smallHet vraagt wat stuurmans (of vrouws) (of neutraal) -kunst, maar de recent geplaatste stalen paaltjes vlak voor de plaatselijke supermarktdeuren zijn best makkelijk te ontwijken. Ook met een scootmobiel.

Maar het is ook oppassen voor de knieën. Dat bemerkte ik gisteren. Dat kwam omdat ik voor een moment was afgeleid door een verkoper van de daklozenkrant die zonder al te veel geestdrift (kun je hem dat kwalijk nemen?) naast de schuifdeuren stond. Ook de hem omringende wietlucht deed een duit in het zakje.

Maar goed, de paaltjes of liever gezegd de palen zijn neergezet om een ramkraak tegen te gaan en om te voorkomen dat een auto zich met bestuurder tussen de schuifdeuren probeert te wringen zoals een paar maanden geleden gebeurde.

Ondertussen liep ik met mijn boodschappen de winkel uit. Op weg naar de fiets. Zonder eieren (ik kijk wel uit…) en goed gehumeurd.

Dat laatste nam een paar straten verderop een beetje af. Dat kwam door een grote voor een huis geplaatste stalen container die door een aantal rauwe zeebonken werd gevuld. Alles maar dan ook alles ging erin. Van koelkast tot pannen, van matras tot dekbed, van kasten tot tandenborstel. Een ontruiming gaat nooit gepaard zonder tranen en pijn. De stoere zeebonken (niet genderneutraal…) lachten om wat ze vonden en tegenkwamen. Het geheel was huiveringwekkend om te zien en te voelen. Verschrikkelijk om er voor een moment getuige van te zijn.

Zestien procent van de Nederlanders schijnt dit jaar niet op vakantie te kunnen. Tenminste dat las ik eergisteren op een nieuwspagina. Misschien was er niet genoeg geld. Misschien heeft het iets met eerder gemaakte keuzes te maken. Ik weet het niet.

Feit is dat het rustig is in de straten. Het geluid van gierende autobanden en luid ronkende scooters is behoorlijk afwezig. Er is minder zwerfvuil. Er is zelfs een duidelijk waarneembare vermindering van het aantal hondenuitlaters wat dan uiteindelijk wel weer ten koste gaat van de dieren die deels leven van wat drollen nog aan voedingsstoffen bevatten.

En over die laatste gesproken? Wakker Dier is beich met de liegebeestverkiezing van 2017. Geen koeien in de wei voor de Almhof, geen Albert Heijn vissen die uiterst happy zijn. Verder nog iets met tonijn en plantaardige koffiemelk die niet schijnt te kloppen.

Komkommertijd in augustus. Eigenlijk bestaat dat niet.