Kneiterig, Ramona en zin in het leven

IMG_7931Kneiterig!

Het was voor mij gisteren het woord van de dag. Vond het grappig hoe het gebruikte woord zich opeens openbaarde. Het kwam uit de mond van Mark Rutte naar aanleiding van een vraag over opbouw en geld na de verwoestende orkaan Irma die op haar beurt zeker van enige kneiterigheid niet kan worden beschuldigd.

Kneiterig! Maar natuurlijk werd er in de verschillende media snel op gereageerd. Ik moest even denken aan het gebruikte woord ‘abject’ door een beroemd en beruchte Nederlandse advocaat. Ook toen ging het woord samen met de gebruikte energie een eigen leven lijden.

Kneuterigheid! Vandaag zal het wat mij betreft thuis een beetje kneuterig worden. Dat komt niet in de laatste plaats omdat de laatste van de twee broers gisteren overleed die samen de naam ‘Ramona’ in Nederland en Indonesië onsterfelijk maakten. De klanken, het ritme en de vondst van hoe je een liedje produceert zal vandaag nog wel een keertje klinken vrees ik. Samen met het vervagen van de kleuren uit de roemrijke en bepalende jaren zestig.

‘Buiten huilt de wind om het huis’. Ik hoor haar blazen en de zwiepende takken in de tuin muzikaal reageren. Hoor ook de regendruppels ritmisch tikken als aanvulling op. Op zulke momenten vind ik het jammer dat ik gene zolderraam heb maar een plat dak.

Langzaam komt het licht de plaats innemen van het donker. Morgenstond heeft goud in de mond zal qua sfeer haar plek innemen en aanschuiven aan het ontbijt. Naast de inspiratie, zin in de dag en lust in het leven.

Kneiterig! En gewoon met geld over de brug komen. Hup! Geen gedoe of gesteggel met als doel enig politiek gewin.