Kleur, het schrijven en de intensheid van de Joker

The Joker Terwijl de storm hier en het eraan gekoppelde oranje wel meevalt was er vanochtend de Oscaruitreiking. Ik zag nog een stukje van onder andere Brad Pitt, Renée Zellweger en de fantastische Joaquin Phoenix. De laatste had een prachtige tekst, rechtstreeks vanuit zijn hart. Geen dank je voor die en die en deze of gene maar getint, gekleurd en beladen.

Maandag. Morgen de eerste fotografie-les met een nieuwe student. Leergierig, benieuwd en enthousiast. Ben heel nieuwsgierig wie het is. Ik ken wel een naam, heb wel een beeld en leeftijd.

Maar eerst beginnen met de drie basis instellingen. ISO-waarde, sluitertijd en diafragma. Fotografie betekent letterlijk vertaald ‘schrijven met licht” dus wij, de fotografen, zijn met allen schrijvers zonder het soms te beseffen. Dat is het mooie ervan. Het besef, het non besef, de actie en de reactie.

Ik ben een fan van zwart-wit fotografie maar zeker ook van kleur. Omdat het een toevoegt daar waar de ander je vooral laat concentreren op lijn en vooral vorm. Zonder afleiding is net zo mooi als het woord ‘vergiffenis’ wat Joaquin Phoenix in zijn dankwoord gebruikte.

The Joker (Oscar voor Joaquin). Ik zag de film in de bioscoop samen met mijn zoon. Een werkelijk indrukwekkende soms harde kanonnade aan vorm, kleur en ontwikkelingen. Het intense spatte van het witte doek. Het creatieve proces en hoe gek het ook klinkt ‘feest voor cineasten’ kende die avond even helemaal geen gelijke.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *