Klankschaalworkshop, een spel en het schuren van de kunst

74C06127-ED96-4957-BDD0-34526619BABBTerwijl het bericht van het overlijden, heengaan, van Armando nog na leeft in de wereld van de kunsten maken we ons op voor de day after. 

“Quit morning”. Het zal het bij mij wel niet worden, maar bij het Kröller Müller Museum binnenkort zeker wel. Het bericht via social-media dat je je kunt opgeven voor een heuse klankschaalworkshop deed me denken aan het onlangs gelanceerde Escape Game in het Rijksmuseum. Musea moeten tegenwoordig niet alleen alle zeilen bijzetten maar kennelijk ook transformeren tot leuk, leuker en het allerleukst. Alsof een museum, gedwongen of niet, zich moet scharen onder de vele tripjes en uitjes die we allemaal wel kennen.

Amsterdam. De stad die zichzelf niet meer lijkt te zijn maar bezet is door de vele Airbnb’s en de horden toeristen. De stad waar men ooit de Jordaan kon beleven. Waar in kroegen het onvervalste Jordanees klonk, bier rook als bier en de rook van tabak je tegemoet kon komen als smaakmaker en uiting van het ruwe en rauwe leven. Het is bijna verdwenen. Verdreven door de zucht naar geld en de verslavende honger naar meer en alsmaar meer.

Misschien is het tijd voor iets nieuws. Of in ieder geval iets anders. Tijd voor kunst dat schuurt en peurt in het diepst der diepten. Je niet alleen entertaint of gewoon lekker bezighoudt maar je behoorlijk van je stokje laat gaan. Kunst dat zo vreselijk de moeite waard is dat je nog dagenlang voelt alsof de wereld niet meer hetzelfde is. Misschien is het tijd voor een opstand. Een revolutie. Een kaartenhuis dat instort. Misschien is het tijd voor het smelten van het plastic, de ontelbare Barbie’s en de vele Ken’s. Tijd voor de essentie en de eraan gekoppelde zingeving.

81 zelfdodingen waren er vorig jaar onder de jongeren. Tegenover 48 een jaar eerder. Deze cijfers in het bericht van deze ochtend waren niet alleen rauw maar zorgen ook voor vraagtekens en onrust.