Kiekeboe, Cameo en fakenews

2013-09-22-7167-01-smallKiekeboe!

Wie kent het niet? Gewoon onschuldig vermaak. Vooral bij zeer jonge kinderen. Het spelletje plus moment dat je naar adem laat happen. Het tijdstip van opluchting plus de lach. Een welhaast aanstekelijke lach.

Ik heb er vanochtend weer een woord bijgeleerd. Cameo (Latijnse meisjesnaam: ‘schaduw portret’). De Volkskrant plofte op de deurmat. Opzich ook een kiekeboe-effect, mits je er op de vroege prille ochtend voor openstaat natuurlijk. Ik wel. Ben nu eenmaal een, schrijvend of niet, vroege vogel.

‘Pluimveesector’ vreest faillisementsgolf. Groot op de voorpagina. Met ernaast het bericht dat ‘onze leeuwinnen’ naar de finale gaan! Ik heb er gisteren een stuk van gezien en de wedstrijd gevolgd. De euforie kende geen grenzen. Mensen en analisten (zijn ook mensen) die er verstand van hebben werden direct met de grond gelijk gemaakt en afgeserveerd. Je mag namelijk op dit moment niet verkondigen dat het vrouwenvoetbal soms niet om aan te zien is. Ik vond wel dat het spandoek in het stadion met de tekst ‘mag ik straks je shirt’ een hoopvol kiekeboe-effect met zich meedroeg.

Op socialmedia had het onschuldig publiceren van een gephotoshopt beeld, zie linksboven, door ondergetekende ook al een vreemd maar mooi en bijzonder effect. Het woord museum deed wonderen. Alsof dat keyword de waardering voor mijn gemaakte digitalart foto’s liet stijgen. Misschien moet ik mijn prijzen maar (snel) aanpassen.

Was ik nu bezig geweest met Fakenews? Deze dagen moet je niet alleen op je tellen passen of een eierkode controleren.

Nee, ik vind van niet. Het gemanipuleerde beeld heeft iets onschuldigs. Het effect is niet alleen maar kiekeboe, ego of kijk mij nu eens? Nee, veel eerder heeft het de wens ooit in een museum te hangen. Uiteraard niet zelf, maar mijn werk. Uiteraard met een welhaast poëtische diepgang.

Het origineel heb ik ooit gemaakt in het Noordbrabants museum. De onderlaag van de foto bestaat uit meer dan levensgrote portretten van vrouwen. De naam van de kunstenares is me nu as we speak helaas ontschoten maar zal me straks wel te binnenschieten. Kiekeboe!

Vrijdag. Het weekend staat vol ongeduld, bijna proestend, in de gang en achter de deur te trappelen.

Kiekeboe!