Iris Hond, de plek en the Purple Rain

37FC643B-EBF4-4357-B1AF-1600D719E114Het openluchttheater lag er als plek van samenkomst, van Zijn prachtig bij. Min of meer verborgen, ingebed tussen het groen. Omringend door wat een plek zo mooi en bijzonder als een plek kan maken. De optredende musici stonden in de coulissen gevormd door datzelfde groen. 

Iris Hond en haar band traden op. Georganiseerd en aangeboden, om een tien jarig bestaan te vieren, door de voetbalclub van de stad. De burgemeester was er, evenals de voorzitter van de betreffende club en enkele andere druk heen en weer lopende ‘stropdassen’. Boven de houten zitbanken was er de bar, onderaan was het optreden. Bij de bar klonk het clichématige ‘dat de kachel ook moet roken’. Netwerken is niet alleen zeer nuttig en bijzonder grappig maar lijkt ook een andere wereld. Op een ander samenzijn. Proost! 

Iris had het tussendoor over haar piano, haar vader, studie, misbruik, de periode van dakloos zijn. Over overleven, ontmoeten en ontmoetingen en liefdevol verbinden. Over plek en plaats en het conservatorium. Violen klonken, een cello mengde zich erin en erbij, de grote contrabas deed zijn naam alle eer aan. Het klein ritmisch tikken van percussie deed af en toe denken aan hoeven van een paard. Op een volbloed op klinkers in een verlaten dorp. 

Piano, vleugel. Vleugel, piano. Als je beiden in volgorde een paar keer hardop uitspreekt hoor je bijna hoe lang de snaren zijn. Hoeveel verschil er is tussen de twee. 

Ondertussen deden lichteffecten was ze moesten doen. Sommige vormen leken op stenen. Met een klein beetje verbeelding op steppingstones in een beek. Anderen op wuivend graan. Ik was daar door een spontane uitnodiging, een last minute, waarvoor mijn dank. Last minute is niet alleen leuk en vormt een gecreëerde vrije ruimte in de tijd maar lijkt qua energie ook iets van een andere wereld. 

Iris gaf een toegift. Sloot de avond af met Purple Rain van Prince. I only wanted to see you/ Laughing in the purple rain

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *