Ijsberen, het overspoelde Venetië en de melancholie

9E1460AE-2D47-4826-82C5-652B399408B8

‘The Essence 3’ ©Mart van Zwam 100 cm x 75 cm Genummerde oplage 1 t/m 5

Het was gisteren de (werk)dag van de mooie melodieën. Zo kwam bijvoorbeeld het Venetiaanse Gondellied van Felix Mendelssohn voorbij uit Lieder ohne Worte. Gecomponeerd in de tijd dat Venetië nog niet werd overspoeld door hordes toeristen uitgerust met mobiele camera’s en de sterke behoefte om te bewijzen dat het ze supergoed gaat en dat ze er zijn geweest.

Wanneer je je ogen sluit tijdens het luisteren kun je zo met enkele vingers in het water de beweging van haar voelen. Kun je met het grootste gemak van de wereld ervaren hoe het is om langzaam langs elk schilderachtig en willekeurig gekozen Palazzo te varen. Wanneer je ze iets langer dicht laat voel je elk scheurtje in de muren vanwege de verzakking mede veroorzaakt door de tand des tijds.

Beloesja Goeba. Een dorp, 2000 inwoners, met een heel ander verhaal. Daar viel een groep van zo’n 50 ijsberen binnen. Op zoek naar voedsel. Om verhaal te halen vanwege het veranderende klimaat, maar dat is mijn persoonlijk gevoel erbij. In ieder geval zijn de dorpsbewoners angstig en schieten militairen te hulp. Schieten vanwege het verbod erop mag niet, verjagen wel. 

Ach, het arme Venetië. De oude dame. In het Italiaans aangeduid als Venezia, in het Venetiaans als Venezsia. Bezongen in vele liederen, verwoord in de poëzie der steden. Stad met onder andere de Brug der Zuchten. Stad waar zowel Giacomo Casanova als Galileo Galilei in de gevangenis belandden. Stad waar de oude Venetiaanse inwoners van nu uitsterven en de jongeren een veilig heenkomen zoeken in een ander deel van het land na hun verworven huis voor veel, heel veel geld van de hand te hebben gedaan.

Of het de schuld is van reisgidsen zoals Lonely Planet of het bedenken van zoiets als een Bucket List? De uitvinding van de Bed & Breakfast of het goedkope vliegen? Feit is dat de oude dame steeds meer transformeert tot ordinair pretpark en dat stemt mij melancholisch. Zéér melancholisch.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *