Het beeld, een indruk en wapperende vragen

68C02935-0776-4AAB-9928-EB0A6E0A4359Er is altijd wel een beeld dat pakt. Je niet loslaat, bij de lurven kan hebben. Waar je even op moet kauwen als was het pruimtabak of een gerecht gemaakt samen met sterk geurend draaadjesvlees compleet met aardappels en groente.

De politieke partij DENK die demonstreert tijdens een bezoek van FVD, een gewapende belager van Wilders. Een neergestorte Boeing zonder dat iemand overleefd. De rap naderende lente, uitlopende knoppen en jonge blaadjes. Een kleindochter van amper drie maanden, tien vingers, tien tenen. Keuze, standpunt, perspectief? Beelden roepen, schreeuwen of laten je achter in een intense stilte. 

The flag (1954-1955) van Jasper Johns is zo’n beeld. Een vlag of een schilderij? Wie het weet mag het zeggen. Goed beschouwd en daar moet je letterlijk een paar stappen voor zetten is het opgebouwd uit lagen oude kranten, gesmolten was en transparante lagen van kleur. Sterren in de linkerbovenhoek, horizontale vlakken van een bepaalde grootte. Kleur vult aan, zet af tegen, herinneringen aan de symboliek van een voorwerp kleven aan beeld. Als symbool van vrijheid, zucht naar macht, vaderlandsliefde of anderszins. 

Deze dagen kan ik geen vlag zien, wapperend of niet, of ik denk aan politiek. Aan de komende verkiezingen, stemmingmakerij, gebral of geblaat in de ruimte. Aan een verscheurd volk, geronnen bloed in de woestijn, wapperende burka’s in tegenlicht. Zelfs aan een naderende Koningsdag of de behoefte om weer eens een oud kasteel te bezoeken en te aanschouwen als was het voor het eerst. 

Een vlag of een schilderij? “Ceci n’est pas une pipe (Dit is geen pijp)” René Margritte (1898-1967) schilderde het ooit in olieverf. “Is it Ella (Fitzgerald) or Memorex (cassettebandjes)?” klonk het best vet commercieel eind jaren zeventig en begin jaren tachtig. Ook de reclamejongens en meisjes weten van wanten.

Wanten. Ook best een grappig beeld. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *