Een herfstige dinsdag, kruidnootjes en de kunst van het fenomeen pop-up

15C62802-F09C-4F55-81D2-4985CDF3B7E5Tuurlijk, het was zo’n typische herfstdag. Waaiend plastic, dreigende luchten en af en toe een natte boel. Beukennootjes die onder je voetzolen knarsen, paddenstoelen, kleine takjes op stoep en weg. Typisch herfst.

Aan de thee, bitterkoekje erbij. De aankondigingen van Dierendag en Kinderboekenweek. Rondvliegende musjes, een loerende kat in de tuin. Een pieperig veldmuisje tussen het groen. Nog even en een mens zou op de cadans van de herfst in slaap sukkelen.

“Komt niks van in!”. Het was als de duvel ermee speelde. Alsof de stroom die het Universum rijk is zich ermee bemoeide. Alsof de eerste dinsdag van oktober geen rust kon brengen omdat rust nu eenmaal ver te zoeken is anno 2018. De tsunami, Sulawesi, het voorlopig niet uit te roeien dreigingsniveau dat ons land nu eenmaal kent, het strenge Sint-verbod. Wat op zich wel een leuke woordspeling in zich heeft.

Ik kreeg opeens zin in kruidnootjes. Voor het eerst dit seizoen. Kwam door de warme zomer, de droogte en de verstrekkende gevolgen. Het aangetaste of liever gezegd aangerande (#metoo)milieu en de alsmaar toenemende klimaatdreiging, de zin in goed gekoelde witte wijn en de kunst van buitenzijn. 

Wist je dat Nijmegen een heuse pepernotenwinkel huisvest? Dat daar net zoveel smaken verkrijgbaar zijn als dat er soorten kaas liggen bij de gemiddelde Jumbo of Albert Heijn? Dat de rage van vingerspelletjes op school heer en meester is? Dat ik het woord pop-up zo langzamerhand niet meer kan horen? 

Peggy Sue is overleden. Is net bekend gemaakt. Buddy Holly (jongen, gitaar, versterker) botste ooit op school in de gang tegen haar op. Peggy Sue Gerron is niet meer. Het liedje, eenmaal als pop-up in je hoofd, is onverwoestbaar. 

Zaterdag gaan we naar de 20 graden. Voorlopig is mijn zin in kruidnootjes alweer getransformeerd in het tegenovergestelde van pop-up.