Het hemelse blauw, dichte deuren en prachtige rafelrandjes

2017-04-12-063-smallEen rafelrandje! En de schoonheid ervan…

Wanneer ik het mooie woord rafelrand intyp om  eens op het internet te gaan snuffelen dan geeft de zoekmachine als eerste: ‘rand van de stad waar alles gebeurt wat niet past binnen de normen en waarden van Balkenende.’.

Ach die Jan-Peter. Hoe zou het hem vergaan? En zou hij nog steeds dezelfde bril dragen? En nog steeds naar dezelfde kapper gaan? Soms mis ik hem. Vanwege zijn uitschieters in gedrag en woorden. Het uit de bocht vliegen zoals bij ‘U kijkt zo lief’ en onze ‘V.O.C. Mentaliteit.

Goed. Het rafelrandje zocht ik op vanwege de fotoserie die ik online aan het publiceren ben. Onder de noemer ‘Frankrijk/ France’ komen steeds meer beelden waarbij ik de diepere laag, de charme en de schoonheid wil benadrukken en laten zien. Extra prettige bijkomstigheid? Ben aan het kijken of ik een cursus ‘Fotografie Plus’ in Frankrijk kan organiseren en van start kan laten gaan. De Plus staat voor het extra, de diepgang, persoonlijke ontwikkeling, samen de maaltijden klaarmaken, het onthaasten en meegaan op wat we met een mooi woord ‘de stroom’ noemen. Wordt vervolgd…

Las vanochtend nog iets over rafelrandjes. Zag een foto van bruidsjurken. Als stil protest tegen een wet die bepaalt dat verkrachters vrijuit gaan mits ze met hun slachtoffer trouwen. ‘Undress 522’, zoals het kunstwerk officieel heet, is een verwijzing naar het betreffende wetsartikel. De 31 jurken van Mireille Honein symboliseren de dagen van de maand waarop vrouwen het slachtoffer kunnen zijn en uiteindelijk gedwongen kunnen worden om met de dader te trouwen.

Rafelrandje. Juist in deze tijd van Botox behandelingen en anti-rimpelcrème. Juist in deze tijd van oplopende politieke spanningen en onrust. Juist in deze tijd van kunstmatig gladgestreken plooien zijn ze wat mij betreft van harte welkom.

Ach Frankrijk. La Douce France. Ik ben gewoon een liefhebber van oud, verval en de schoonheid der dingen. Kan gevoelsmatig ongelofelijk kicken op dichte oude deuren, langs huizen lopende draden en pleisterwerk dat afbrokkelt. En dan dat blauw, dat ongelofelijk mooie blauw. Dat hemelse blauw dat me zo lief lijkt te verwelkomen.

La Douce France.