Het hart, het drama en de glyfosaat

BBEB6926-8FC1-421A-925A-6626BA317B68Het hart is uit het bos. Niet gewoon een mooie zin en goed lopende aaneenschakeling van woorden in de Volkskrant, het zit ook vol dramatiek. En van een beetje drama, in dit geval terecht denk ik, houden wij mensen wel.

Verder zag ik gisteren weer eens een paar foto’s langskomen van strakke en felgekleurde maar totaal levenloze velden in het Hollands landschap door het gebruik van Roundup. De werkelijke naam van de fosforverbinding Glyfosaat geeft qua beeld eerder de verbinding aan met gif en vergiftigen van. Roundup klinkt eigenlijk gewoon hoe gek en bizar ook te vriendelijk en opgeruimd.

En dan waren er uiteraard de nodige en niet te vermijden langskomende bloembollenselfies van de toeristen. Veelal  buitenlands, veelal ergens uit het oosten van de wereld. Via paadjes en enigszins al platgetrapte stukken veld baanden ze zich een weg naar plek X. De hotspot om gezien te worden. Mooi voor thuis, mooi voor later.

Een ander dramatisch beeld of in ieder geval vol dramatiek is wel dat van dat teruggevonden geschilderde paneeltje (c.a. 1550) op een rommelmarkt. Kortgeleden te koop aangeboden op de Tefaf en even later herkend door een conservator van het Dordrechts museum. Niet alleen ging er als het ware een jongensboek open maar bleek het kleine paneel onderdeel te zijn van een groter werk dat na de Beeldenstorm in stukken was gezaagd. Vanaf vandaag ‘op zaal’ zo was de melding van het museum en te zien tijdens de tentoonstelling ‘Werk, bid & bewonder’.

Ondertussen lijkt de wolf definitief terug te zijn op de Veluwe, is na kortgeleden ontdekt te zijn het gesteggel al lang begonnen en zijn opvattingen en meningsverschillen welhaast niet te vermijden.

Het hart is uit het bos. Het is maar dat u het weet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *