Een grijs wolkendek, neutraliteit en lang leve de contrasten

IMG_7119Duidelijk waarneembaar was het gaatje in het wolkendek. Vanochtend. Terwijl het licht nog aan kracht moest winnen, de kleuren zich nog zouden manifesteren en de dag zou aanbreken.

Hoe zouden wolken aangesproken willen worden? Vroeg ik me af. Terwijl ik het tweede kopje koffie langzaam inschonk. Zouden mussen last kunnen hebben van twijfels? Zou een kat soms wakker liggen van angst en onzekerheden?

In stilte verheugde ik me al op de verwarring. En de onrust die zou ontstaan door de ver doorgevoerde plannen in verband met het genderneutraal aanspreken. Stiekem zou ik me al glimlachend verkneukelen op ‘Goede morgen beste reizigers’ in de trein of het hakkelen van omroepers in openbare gebouwen. Om maar geen foutje te maken en zodoende iemand te kwetsen.

Kwetsen is not done! Laten we dat maar voorop stellen. Maar alles voorkomen kunnen we ook niet. Wel kunnen we met z’n allen proberen om de schade te beperken tot het minimum. Dat was althans mijn gedachte terwijl ik langs mijn ongeschoren wang wreef.

Ligt het aan mij of wordt het leven alsmaar complexer? Vanwege alle ontstane protocollen? Alle regels en regelgeving? Vanwege de hoeveelheid aan keuze in een supermarkt zoals bij een Albert Heijn XL? Vanwege de (asociale) druk via socialmedia?

Tijdens het inschenken van het derde kopje koffie dacht en verlangde ik hevig terug naar de fietshelmpjesloze tijd. Naar de tijd van voor het heftig smelten van het poolijs. Naar de tijd van voor de plofkip, de megastalbranden en de komst van de elektrische fiets. Naar de tijd van voor de ingeburgerde 24 uurs economie, naar de tijd van toen voordat al die gemaakte selfies die zoveel ‘Kijk, kijk dan…’ en ‘Zie mij, zie mij alsjeblieft…’ gemeengoed waren.

Ik zag gisteren een nieuwe kledinglijn op internet. Stoere kleding voor meisjes. Ontworpen door een moeder die niet tevreden was met het huidige aanbod in de bestaande winkels. Kleding plus verhaal verpakt in een marketingconcept. Toegegeven, de kleren zagen er leuk uit. Niet helemaal neutraal maar wel zoveel mogelijk.

Het gaatje in het wolkendek is inmiddels allang gedicht. De lucht egaal grijs. Neutraal.

Ik hou van contrasten. En van kleuren. Van het geel dat het rood versterkt. Van het zwart dat wit grijzer laat lijken. Van het rood dat iets doet met het blauw. Ik ben niet zo van het neutraal. Ben ook geen fan van saaiheid.