Gilbert & George, het proberen en een nationale treuzeldag

737FE410-867F-4806-8F04-07C5B97B57EC“Ik probeer niet zoveel meer te vliegen, eet vegetarisch en scheid mijn afval”. Zomaar een uitspraak van een van de 40.000 demonstranten te Amsterdam. Aan het eerste is nog wel wat toe te voegen. Namelijk dat proberen in ieder geval nut en waarde heeft.

En terwijl de demonstranten weer en vooral wind trotseerden, uit allerlei uithoeken kwamen berichten van omgewaaide bomen, afgebroken takken en schade aan daken, nam ondertussen de ‘verdozing’ van Nederland gewoon verder toe. Gewoon staat misschien wel op gelijke hoogte als proberen, normaal gaat vaak samen met ‘ik doe mijn best’.

Ondertussen kwam er een fleurig bericht binnen van het Kröller Müller Museum. Dat de tentoonstelling met de aansprekende titel ‘WITH US IN THE NATURE’ nog tot en met 5 mei is te zien, dat het werk van Gilbert and George zeer de moeite waard is en dat ik zeker langs dan wel aan moet komen. Ik ben fan. Niet alleen van het museum als tweede thuis maar ook van hun werk dus dat moet op vrijwillige basis maar rap zijn beslag gaan krijgen.

Pleidooi voor het treuzelen. Staat tussen mijn boeken. Op de omslag van het in 2011 verschenen boekje van Peter Delpeut is een schilderij van de twee kunstenaars geprint. Uitnodigend om eens stil te staan of te gaan zitten. Te aanschouwen en/of te lezen. In ieder geval om eens lekker goed te gaan treuzelen.

Laten we een nationale treuzeldag gaan instellen Is mijn voorstel. En het liefst eens per maand. Goed om een burn-out te voorkomen, de voortsnellende en alsmaar groeiende economie ook wat rust te geven c.q. te gunnen en de verdozing van Nederland af te remmen. Ik durf te wedden dat het niet alleen slecht is voor de farmaceutische industrie en goed is voor lijf en leden plus gemoedsrust maar ook bijzonder goed werkt voor de toename van talloze weidebloemen, vogels en de natuur in zijn algemeen. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *