Een getal, honger en de voedselonzekerheid

Samen bakken Zomaar tussen al het andere nieuws. Bijna onopvallend vanwege het zeer riante aanbod. Van een bloemkoolkwal, Trump’s taalgebruik, kortsluiting op een balkon, de opkomst van weer een lastig insect, tot de bezorgrobot van Albert Heijn in een probeerfase. Het getal van 820.000.000 had zichtbare moeite zich staande te houden tussen al het geweld plus leuke filmpjes en de bijna onuitputtelijke zucht en drang naar nieuws.

820.000.000 dus en nog iets meer dan dat. We kijken niet op enkele tienduizenden of zelfs honderdduizenden. Maar koppel je dat getal aan mensen dan gebeurt er iets. Voeg je er niet genoeg voedsel of zelfs honger aan toe dan is de transformatie een feit.

Meer dan 820.000.000 mensen dus. Het getal bevind zich ook voor het derde jaar op rij in een stijgende fase. Negeren, wegkijken, tot ons nemen zijn zeer gewone en uiterst menselijke trekjes. Net als schaamte, het gevoel van en de gedachte dat het gelukkig niet hier is. Tenminste; hoogstwaarschijnlijk tot zelfs wel zeker.

Voedselonzekerheid was wat mij betreft wel het woord van de dag. Het versloeg allerlei andere kandidaten. Alsof er een mini songfestival plus niet te missen puntentelling de revue was gepasseerd. In een goed uitgedacht en met alle effecten voorzien toneeldecor stond het in de schijnwerpers: VOEDSELONZEKERHEID

Vandaag zijn ze vertrokken voor de eerste Vierdaagse wandeldag. De sliert aan mensen, ruim 44.000, trekt door de Betuwe. Langs wegen, door dorpjes en steden, de paden op de laden in. De gedragen rugzakjes zullen goed gevuld zijn. Een fles water, de onvermijdelijke regenkleding, een blikje, wat brood, enkele versnaperingen, de erbij passende banaan. Onderweg zullen ze hartelijk worden ontvangen en toegejuicht. Door de feestvierders. Door de muziek, de niet te missen reclame en de uitdelers van gratis probeer-producten.

820.000.000 en de voedselonzekerheid. Een paar apart.