Foto’s, beelden en een Richard Attenborough sfeertje

53C49299-5B25-496B-A41D-AA5FE8D0E1C4De zon streelde gisteren verwarmend de onbedekte huid. Wie het kon trok er op uit. Dat gaf in de stad en de haar omringende natuur toerisme en gezellig gedoe.

Bij het Hollandsch-Duitsch gemaal (bouwjaar 1933) was het een drukte van jewelste. Verschillende plukjes mannen en vrouwen stonden al dan niet gewapend met een statief langs de rand van water, op de helling of op het bruggetje met ijzeren reling. Lenzen van canera’s waren groot, nog groter en het grootst. Het David Attenbourrough effect in het klein. Zo’n sfeertje.

In het water, tussen het groen en het riet zou een dier zitten. Geen beest. Het zou wel eens een bever kunnen zijn geweest, waar ik niet zeker van ben. Stiekem en hoogstwaarschijnlijk als enigste hoopte ik op een struisvogel die op een gegeven moment uit het water zou opspringen, SURPRISE (!) zou roepen en achterover zou vallen van het lachen.

Er heerste een soort koorts op de plek. Ik zag statieven die verplaatst werden, zag mensen quasi proffesioneel zachtjes heen en weer lopen. Andere zondags nieuwsgierigen gewapend met hun mobiel sloten zich zeer tijdelijk bij een groepje aan. Hun hoesjes klapperden in de koude wind. Geduld was aan hen maar weinig besteed, dus liepen ze ook weer snel verder.

Voor een kort moment dacht ik aan de tijd van stickers met teksten als ‘windsurfers do it standing up’. Dacht ook aan Robert Long en zijn varianten. Aan ‘maagden stellen het nog even uit’ of dat dameskappers het permanent doen.

We leven in het foto en beeldentijdperk. Ook in de tijd van het verder opbloeien van het toerisme. Met als variant de ramp.

Gisteren schoof er een vliegtuig vanaf de landingsbaan, zo de helling af. Het gevaarte bleef gelukkig steken in de modder. Op internet verscheen een kort filmpje dat een passagier in het vliegtuig maakte. De paniek in beeld.

In stilte vroeg ik me af hoe je op dat idee komt en waar je de tijd vandaan haalt.