Expositietip: MONO NO AWARE; JASPER KRABBÉ

MONO NO AWARE
JASPER KRABBÉ
23-11-2014 – 12-04-2015

De tentoonstelling Mono no aware bestaat uit recente schilderijen en tekeningen van Jasper Krabbé (Amsterdam, 1970). In zijn werk, waarin herinneringen en fragmenten centraal staan, refereert Krabbé op associatieve wijze aan de kunstgeschiedenis, literatuur en film. De titel van de tentoonstelling is het Japanse, moeilijk te vertalen begrip Mono no aware, een gevoeligheid voor schoonheid waarin een besef van vergankelijkheid besloten ligt. Zoals bijvoorbeeld de pracht van een kersenbloesem, die zo ontroerend is juist omdat de bloeitijd zo kort is.

In de ‘bovenkamer’ van het museum laat Jasper zien wat het betekent om uit een kunstenaarsfamilie te komen. Zijn vader Jeroen Krabbé is acteur, regisseur en schilder, oom Tim Krabbé is schrijver, grootvader Maarten Krabbé (1908-2005) en overgrootvader Hendrik Maarten Krabbé (1868-1931) waren beeldend kunstenaar. Van moeders kant was zijn grootvader Joop van Geemert (1917-1972) beeldend kunstenaar en is oom J.H. van Geemert dichter. In een begeleidende film, gemaakt door Ilse Vocking gaat Krabbé in op de invloed die zijn familie heeft op zijn kunstenaarschap.

Jasper Krabbé begon zijn carrière als graffitikunstenaar. Hij maakte deel uit van het Amsterdamse collectief USA (United Street Artists) en behoorde daarmee tot de eerste generatie graffitikunstenaars in Nederland. Hij studeerde 1992 cum laude af aan de Rietveld Academie in Amsterdam en studeerde aan de Cooper Union, New York.

Bij de tentoonstelling verschijnt ook een publicatie, Jasper Krabbe. Mono no Aware. Verzamelde tekeningen 2004-2014 uitgegeven door uitgeverij De Kunst.

Bron en lees verder…