DE EXPOSITIE, DE TIJD EN JAN SLUIJTERS IN HET NOORDBRABANTSMUSEUM (2)

A4A44F30-9A0C-4FD0-BBB0-7AFCEBE59107“Maak me maar jaloers met die mooie beschrijving van die tentoonstelling. P.s. mijn Opa is in 1911 geboren.”.

De reactie was een leuke. Het jaartal had haar kennelijk ook wat gedaan. Zo gaat dat nu eenmaal met getallen. De afzender van het bericht schildert niet alleen fris plus intrigerend maar woont en werkt by the way ook nog eens in Barcelona.

Ach, Barcelona. Geboortegrond van Joan Miró. Ook de stad van een deel van Gaudi’s werk en de werkelijk indrukwekkende Sagrada Família. Het Museu Picasso, de schilderachtige straten, het Catalonië dat qua naam en energie alleen al allerlei poëtische deuren als vanzelf opent. De stad waar aanschouwen in de energie verweven lijkt. 

Rustig moest ik Barcelona even parkeren want voor je het weet zijn daar de prikkels van plekken als Londen, Parijs, Berlijn en bijvoorbeeld Amsterdam. Zag gisteren een zeer onderhoudend programma (op zoek naar de nieuwe Rembrandt…) over amateurschilders en hun talent op de televisie. Genoot niet zozeer van het geleverde werk maar meer van de uiteenlopende karakters der menschen. Maar wellicht was dat ook de bedoeling van de programmamakers? Het geheel leek sterk op Heel Holland Bakt en dan weet je het wel. Kortom, ik vond het best bij tijd en wijle best hilarisch. 

Nee, ik wilde gisteren nog even in s’Hertogenbosch blijven. Omdat Den Bosch nu eenmaal zo zichzelf is. Haar eigen stijl, kleurenpalet, kwast en penselen heeft. Niet te vergelijken met anderen en op haar eigen wijze op waarde te schatten. Tijdens de wandeling heen en weer in verband met de vertoonde Jan Sluijters tentoonstelling viel het me op, er was gelukkig geen ontkomen aan, dat Oeteldonk en het aanstaande Carnaval ook niet ver weg zijn. 

Als iemand van boven de rivieren is Carnaval bijna of echt niet te doen. Net zomin als wanneer iemand die niet voor de drukte en de liefde voor kunst plus haar geheimen gaat snel in een museum zal gaan wandelen. In ieder geval niet voor het plezier ervan. En plezier moet je ook hebben. Ook in de kunst. En of dat nu in Londen, Parijs, Brussel of Praag is maakt niet uit.