Erres, Moulinex en de verschillende kamers

Fotografie Mart van ZwamSorry en dank je wel. Ik trok de piepende deur van de kamer snel weer dicht. Ik had me vergist. Dit was de afscheidswoordenkamer en niet wat ik zocht. Nee, ik was op zoek naar de kleine-huishoudelijke-apparaten-geschiedenis-kamer. Waarschijnlijk was die toch een aantal dichte deuren verderop in het systeem.

Snel doorlopend passeerde ik allerlei deuren waarvan ik wist dat het daar in ieder geval niet kon zijn. Ruimtes gevuld met vakantieherrineringen wisselden af met moment-van-geboorte- van de kinderen. Dat laatste is trouwens een van mijn favoriete plekjes om te zijn en weer even intens te beleven. De traumakamer in het wonderlijke systeem is juist van een ander kaliber. Daar kom ik bijna nooit. Waarschijnlijk zit daar ondertussen alles onder het stof en spinnenwebben. Een ding weet ik wel zeker, daar is alles keurig verwerkt en gerangschikt.

De werk-herinneringen-kamer wist ik ook. Daar put ik regelmatig uit. Ervaringen opgedaan als vakkenvuller, boekverkoper liggen daar keurig op de schappen naast de koek-en-snoep-werkervaringen. Het steeds uitdijende vak van fotograaf-werk-ervaring ziet er indrukwekkender uit. Gevuld met mooie en dierbare momenten en beelden.

Ik ben vol lof over het systeem in mijn hoofd. Je moet zoiets toch maar uitvogelen en bedenken. Ergens heeft iets of iemand er toch vreselijk zijn best op gedaan om het te ontwerpen zodat het een groot deel van je leven mee kan. Tot het moment daar is uiteraard. Dat het niet meer zo snel werkt of dat een of andere enge ziekte de boel laat stagneren of nog erger.

Bingo. Ik wist het en opende de deur. Herinneringen aan Moulinex lagen daar keurig naast die van de Erres stofzuiger. Ik rook de koffie vermengd met de geur van het stof dat het apparaat aan de achterkant uitblies. Herinneringen aan talloze hondenharen vermengden zich met losgelaten papegaaienveertjes en asbakvulsel.

Ik was weer even terug in de tijd. Wilde dat ook graag. Even herinneren en ervaren. Even proeven hoe het ook alweer was.

In mijn 2015 keuken pruttelde ondertussen de “Melitta” (easy therm). Ze was al bezig om dierbare herinneringen op te slaan.

Fijne dag.