Energie, beweging en het prikkeldraad van de lockdown

Mart van Zwam Ergens heb ik gelezen dat een uurtje Netflixen evenveel veroorzaakt als vijftig kilometer met een auto rondtoeren. Ik dacht aan dat getal toen ik gisteren de groeiende plantjes Courgette en Pompoen in de achtertuin water gaf.

Is het waar dat de tijd van lockdown of wat er nog van over is je tot andere gedachten kan bewegen? Aanzetten is tenslotte ook een beweging, net als bezuinigen op energie of omgaan met. Minder is zeker niet slecht. Al was het alleen al om de verdeling van de Aarde gezien als taart opnieuw te bekijken.

Terwijl de plantjes water kregen dacht ik aan de dag ervoor. Onkruid wieden veroorzaakte allemachtig veel stof vanwege de droogte van de grond. Ergens speelde de gedachte aan het verleden. Toen er nog meer sneeuw viel, er wat vaker ijs voorkwam en zomers nog kans maakten op verregenen. Volgens mij ligt dat allemaal al ver achter ons en zijn wij diverse grenzen gepasseerd. Grenzen verschuiven en voornemens oprekken is tenslotte ook een beweging.

Zoekend in de beelden van weleer kwam ik de volgende tegen, zie foto. Een impressie. Toentertijd gefotografeerd en digitaal aangepast. Kleuren groen in en van de tuin op een achtergrond van oud ijzer met gaatjes uit een ver verleden. By the way, het werk is nog steeds te koop. Wanneer je interesse hebt, stuur me dan maar een bericht.

Ergens heb ik gelezen dat een uurtje Netflixen evenveel veroorzaakt als vijftig kilometer met een auto rondtoeren. En ergens speelt de gedachte dat de lockdown een onhoudbare situatie is. Dat het intelligente prikkeldraad, beeldend gesproken, allang haar scherpe kantjes is verloren. En dat alles weer snel, want wat is tijd, als vanouds zou kunnen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *