Edward Weston, de wereld en de prangende vragen

Edward Weston Prangende vragen. Het kwam zomaar voorbij. Net zoals het bericht dat De Wereld Draait Door stopt. Vijftien jaar is wel welletjes, genoeg en het is tijd om te stoppen. Iets anders doen is altijd goed denk ik. En dat alles uiteindelijk eindigt is veelal niet meer dan een open deur.

Vandaag komen de mensen van de asbestsanering. Om iets uit de toiletruimte te slopen. Het toiletgebruik zult u vier uur lang niet kunnen, zei de informatieverstrekker in een persoonlijk woord. Binnenkort komt de informatieverstrekker van de KPN. Vanwege de glasvezel aanleg. Ook een klus die moet gebeuren. Ondertussen draait de wereld gewoon door. Soms iets te snel naar mijn persoonlijke smaak. Af en toe te heftig, te bruut en zelfs zonder een greintje mededogen vrees ik.

Prangende vragen. Ze zijn er genoeg. Prangen: benauwen, persen, dringen, drukken. Voorlopig zal er straks op het toilet van dat laatste geen sprake zijn. Als het zich aandient zien we wel weer verder. Net zoals de wereld die maar door draait dat ook oproept.

Voorlopig zit ik vandaag ook weer eens in de fotografische beelden. Edward Weston dit keer. Leefde van 1886 tot 1958. Maker van veel fotografische en adembenemend werk. Wie kent er niet zijn beelden van paprika’s, kool, peper, landschap en portretten? Waarin hij zocht naar vorm, compositie, lijn maar misschien ook en vooral naar de innerlijke betekenis van dat alles?

Mocht je vandaag naar de supermarkt gaan of liever nog naar een speciaalzaak in groenten? Kijk eens rond en zie de vormen zoals ze zijn of kunnen voorstellen? Het beneemt je de adem. Echt waar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *