De droogte, een zwembadsoap en de verdwenen schaamte

984A1ABB-AD28-44A6-814B-DF773B64B874Referentiegewasverdamping. Net als dat er een commissie waterverdeling bestaat waarvan ik nog nooit had gehoord, bestaat er dus ook het woord referentiegewasverdamping. Grappig.

Het is droog. Kurkdroog. De droogte leeft door heel Nederland heen. Gevoelsmatig dan. Iedereen heeft het erover en vooral over de lange duur ervan. Omdat het ons bezighoud, in beslag neemt. We maken ons gemiddeld nog niet echt zorgen om de opwarming van de aarde, maar toch. Pas als de nood erg hoog is of we gaan de kant van ramp op of spreken ervan als ramp dan komen we echt wel in actie. En met we bedoel ik dus de meerderheid van de bevolking.

Het is droog. Kurkdroog. In Deventer houden ze het niet droog. Niet omdat het daar regent of omdat de stad dit weekend op stelten staat vanwege het festival, maar vanwege het gedoe om een zwembad. De gemeente, de woningbouwvereniging en enkele buurtbewoners zijn een heuse machtsstrijd begonnen dat lijkt te ontaarden in een juridische. Via social-media is er veel steun voor de mensen uit de volkswijk (die van het zwembad). Er is zelfs een zwembad-challenge gestart. Vanuit verschillende delen van het land verschijnen er foto’s van in de voortuin en op straat geplaatste zwembaden of kleinere exemplaren. Het volk heeft zo zijn eigen (kleine)revolutie. 

Schaamte. Plotseling wist ik vanochtend het woord dat ik de laatste tijd zo mis. Schaamte. Alsof het niet meer bestaat of nogal ouderwets en stoffig klinkt in onbruik geraakt of niet niet meer bij ons lijkt te horen. Schaamte. 

Ik mis het. De schaamte. 

Of het nu over de dividendbelasting gaat, kan het woord niet meer horen, of over de mensen die als ratten op zee verdrinken. Of het nu over Groningen gaat en de alsmaar aanhoudende (financiële)soap, de arrogantie van de macht of het milieu en de aantasting ervan. Of het nu over de zorg, het onderwijs, de groeiende tweedeling of de armoede in Nederland gaat? De schaamte zijn we niet alleen voorbij maar we lijken het te hebben afgeschaft.