De droogte, hitte en de beïnvloedbare wereld

B50B54A9-1C28-4629-8EFB-94CFAB6C2E14Ik zag van veraf de kapper staren op zijn mobiel. Zittend voor zijn zaak. Op een daarvoor bestemd stoeltje. Staren kon ook loeren zijn of turen. Verslaving of gewoon om de tijd te doden. Stijgende temperatuur en de daaraan gekoppelde droogte doen vreemde dingen. Ook met een beschouwer. 

De caissière bij de supermarkt deed haar werk razendsnel, sneller dan ik kon en wilde inpakken. Zo is zij geprogrammeerd. Door een hijgende baas, targets en eraan versmolten werkdruk. Achter en aan de kassa kun je tegenwoordig vaak niet anders. Ook in die winkel heersten gisteren de rust, afwezige klandizie en de koude lucht van de airco. 

Bij de Shell was het wel druk. Klanten hebben nu eenmaal hun brandstof nodig. Een vrouw voor me in de rij nam ongegeneerd een soort strippenkaart voor de carwash. Ik dacht even aan de warmte, de hitte en de uitputtende droogte van deze lange zomer. 

Minder en het werkwoord ervan schijnen niet te lukken. Op straffe Gods of Allah. Of hoe ze allemaal mogen heten. De aarde kreunt en steunt, puft en blaast but who care’s. Kinderen pak je ook niet zo snel hun snoepjes en/of suiker af is mijn stelling. Of vergelijk zoals je wilt.

Een ramp voor de boeren, een godsgeschenk voor de wijnboer. Ieder zijn vak, passie of roeping. De een schreeuwt moord en brand, de ander juicht. Ligt misschien trillend in zijn of haar bed. Dromend van een rijke opbrengst en de opmerkelijke oogst, nachtmerries vol rampspoed. De prijs van groente stijgt net als die van de aardappels. Na de zomer volgt er een bijzondere herfst en een oprukkende winter. Voor zover je het met enig fatsoen nog winter kunt noemen. 

De aanhoudende hitte en droogte doen vreemde dingen met de mens. Zelf begin ik steeds meer een hekel te krijgen aan het woord influencer en de wereld van. Er is er nu weer een in opspraak. Vanwege passages over sex die lezende tieners wel eens op een dwaalspoor zou kunnen brengen. “Terug naar de jaren vijftig” werd er door critici geroepen.

De jaren vijftig? Persoonlijk vertrouw ik liever op mijn eigen kompas. Inclusief het ingebouwde morele onderdeel ervan. Varend op de rivier met een inspiratie die meer lijkt dan die van het ontbrekende water. 

Succes vandaag. En wees gewaarschuwd! Warmte en droogte doen soms rare dingen met de mens.