Dodge this, belastingontwijking en Trinity

The-Matrix-Dodge-This“Dodge this…”. Cinefielen onder ons en liefhebbers van de Matrix films zullen het wel herkennen. Voor de rest van de lezers? Het is het moment dat Trinity Neo helpt door van héél dichtbij een kogel af te vuren op een Agent. Moest daaraan denken terwijl een cartoon met als onderwerp vluchtelingen en de Panama Papers voorbij kwam. De gedachte aan en mijn lichtelijk fronsen bij het programma “Het wekelijkse gesprek met de Minister President” deed op de achtergrond een duit in het zakje.

Dat belastingontduiking niet hetzelfde is als belastingontwijking snappen we allemaal wel. Ik ook. Gevoelsmatig weet iedereen wel zo’n beetje wat kan en wat niet. Misschien zou ik geen nacht rustig kunnen slapen wanneer ik mijn geld, als ik zoveel had, weggesluisd zou hebben. Misschien ook wel. Het blijft lastig om van te voren te voorspellen wat je in een bepaalde situatie zou doen.

Zo’n wekelijks gesprek met de Premier op tv is meestal een wassen neus. Een spel tussen journalist en politicus. Een vraag en antwoordspelletje met een voorspelbare afloop. “Nee, daar kan ik niets over zeggen. Dat belemmert de voortgang en de onderhandelingen.”. Of “Nee, dat zou de zaak vertroebelen.” is een alternatief. “Nee, dat zou een antwoord zijn die de veiligheid van ons land in gevaar zou brengen.” is een, vooral de laatste tijd, veel gehoorde.

Een wassen neus. Verspilling van zendtijd. Maar ook wel vermakelijk, althans wanneer je zo’n gesprek als een tenniswedstrijd kunt zien. De vrager serveert, de ondervraagde geeft een soepele en atletische return. Als de bal maar elegant over het net gaat, dat is belangrijk. Punten worden er meestal niet gescoord en de Premier van nu sluit ook altijd, na het gebruikelijke bedankt, af met een keurig “Wederzijds”.

Moest het even opzoeken. Gewoon omdat ik het wilde weten en van opzoeken hou. Volgens Van Dale: “Vroeger gebruikten toneelspelers wassen neuzen, die zij naar believen konden vervormen om zodoende een ander uiterlijk aan te nemen. Maar zoals elke vorm van make-up was ook de wassen neus bedrog en ging hij er na een tijdje weer vanaf.”

Belastingontwijking is het verlagen van de belastingdruk door belastingplichtigen waarbij binnen de grenzen van de wet gebleven wordt. Belastingparadijzen zijn landen die belastingontwijking faciliteren.”. Nederland schijnt een paradijs te zijn voor de ontwijkers.

“Wederzijds” Op vrijdag en vlak voor het begin van het weekend. Ik krijg er altijd koude rillingen bij.

“Dodge this”. Kan er niets aan doen. Hou van het moment en Trinity als vrouwbeeld. Een heldin. Het wordt langzamerhand tijd voor veel meer vrouwen aan de top.

Fijne maandag. Wederzijds naar ik hoop.