Dierendag, Sinterklaas en de kinderlijke volwassen

73D8A7BD-09F7-4DED-A513-B240114DE6C0Het is weer losgebarsten en zo langzamerhand heb ik het er echt mee gehad. De volwassenen lijken net kinderen. Betrokkenheid lijkt vals en de echte kinderen waar het feest in zijn geheel omdraait dreigen de dupe te worden. Wat mij betreft? Schaf het hele feest van Sinterklaas maar af. Schluss. Zand erover. Einde verhaal. Deur op slot, sleutel weggooien en klaar ermee.

Natuurlijk werkt het zo niet. Weet ik ook wel. Kennelijk hebben we met z’n allen op dat punt iets uit te vechten en te ontwikkelen. Groei zal er ook bij komen kijken. Maar voordat het zover is? 

Terwijl ik gisteren al snoeiend in de achtertuin groei probeerde in te dammen kwam mijn buurman langsfietsen, met zijn bakfiets en net iets te volle en te lange baard. Zijn opmerking over mijn snoeigedrag was niet alleen grappig, mijn reactie over zijn baard en dat ik die wel even kon snoeien ook. Zijn reactie over dat zijn baard hem heilig was werd beantwoord door mijn tegengas dat je tegenwoordig niet meer weet wie of er radicaliseert. De buurman en ik, wij begrijpen elkaar. Appeltje, eitje. Kat in het bakkie. 

Terwijl de stadse mussen in de tuin af en aan vlogen op Dierendag kwam de volgende vloedgolf alweer als een tsunami op gang. Ditmaal gaat het om wasberen. In Limburg. Weer eens wat anders dan de grazers op de Oostvaardersplassen. Afschieten is geen optie, jagen uit den boze. Liever een helm op terwijl je fietst dan het drukke verkeer afremmen en vooral ontmoedigen. Beter elleboog en kniebeschermers omdoen dan je kind leren hoe te vallen. En dan hebben we het maar niet over het gebrek aan leren vallen en klauteren of hoe om te gaan met tegenslag. Vermijden lijkt een ware kunst te worden.

Groots was de persconferentie gisteren. Groots waren de complimenten over de gedetailleerdheid. Russen waren the bad guys. Hacken de beweging. Bewondering over de werkwijze en het optreden was er alom. Nederland liet zich even van haar beste kant zien. Klopte zichzelf op de borst, sloeg veren uit als een pauw en had een trillende hanenkam. Dierendag. Gauw door naar 5 oktober.