Dag woorden, dag stem, dag Martine

Mart van Zwam Ongetwijfeld was vilein gisteren het woord van de dag. Net als het overlijden van Martine Bijl en het staatsbezoek en de daardoor ontstane trillingen van Trump de gespreksonderwerpen waren. ‘Nasty’ en ‘Vilein’. Ze gingen best goed samen.

“Wat u zoekt is in heel Nijmegen niet te krijgen. Al ga je op je kop staan”. Niet alleen breiden de terrassen steeds verder uit en verschraald het aanbod aan detailhandel waar je bij staat, beeldspraak blijft boeiend. Ook interessant is het heen een weer switchen tussen u en ik.

Was ik nog vergeten? Drie dagen geleden kreeg ik voor het eerst van mijn leven niet alleen de vraag maar ook het aanbod van een jonge vrouw om te gaan zitten. Ze bood me namelijk haar zitplaats in de trein aan. Gelukkig was ik niet vatbaar voor deze nogal traumatische ervaring en ook en bovenal was ik niet kleinzerig, overgevoelig of enigszins lichtgeraakt.

Bij de twee rijk gevulde boekhandels kon ik maar niet kiezen. Er waren prachtige boeken over het fenomeen portret door de eeuwen heen, een roman van Max Dendermonde dat zich afspeelt in de tijd van Piet Mondriaan en een prachtige boekwerk van een verzameling Macke, Kandinsky en andere tijdsgenoten. Al ging ik op mijn kop staan dan kon ik nog niet kiezen.

“Want m’n moeder komt uit Drachten en m’n vader uit Maastreech
Ik ben een Friese kruidkoek maar gekneed uit Limburgs deeg”

Ik blaas dapper op mijn toeter van papier. Dag woorden, dag stem, dag Martine.