Code Oranje, Jeroen Bosch en de beeldverhalen

Jeroen Bosch Het zijn de dagen waarin de kleur oranje veel aan actualiteit heeft gewonnen. Mocht er al sprake zijn van enige competitie onder kleuren, wat regelmatig voorkomt, dan deelt oranje zeker nu de lakens uit.

Zeker nu. Terwijl het grootste deel van ons kikkerlandje, een koosnaam die vanwege de grote veranderingen misschien in de toekomst ook aan slijtage onderhevig zal zijn, puft en steunt maakt een deel van de media zich op voor de grote vraag; zal het record worden gebroken?

Rond middernacht gaf de thermometer nog 25 graden aan. De lucht was warm, een ontbrekend zuchtje in de stand van gemis. Klam was het woord, de sfeer qua zomernacht was drukkend. Ergens huilde een kind tranen.

Dinah Washington. Deze dagen klinkt haar muziek en stem. Vanwege de klank, de klankkleur, de teksten en het gevoel voor nostalgie. Summernight wisselde af met Cry me a river, September in the rain, Teach me tonight en Is You is or Is You Ain’t My Baby. Dat laatste is niet geschreven met taalfouten maar hoort zo.

Kleuren, details en Jeroen Bosch. Zie details van een kleine schildering (53 x 65 cm). Ook iets wat zo kan binnendringen. Een goochelaar, een plukje mensen, een dief, een truc, sleutel en gezichtsuitdrukkingen. Verhalen is een groot goed. (Korte) Verhalen vertellen kon onze Jeroen als geen ander.