Chaos, orde en een haan in een mandje

526A12F4-DF25-44F8-B5E4-89115204789A“De wereld heeft van zichzelf een orde, een die er altijd is. Als je probeert orde te scheppen, dan schep je wanorde.” aldus Osho oftewel de goeroe Bhagwan Sri Raineesh.

Het waren deze getwitterde woorden die langskwamen. Even op visite of slechts op bezoek. Misschien om me te wijzen op of aan het denken te zetten over. Wellicht over het hoe en waarom. Een beetje mysterieuze woorden geven soms maar een spaarzaam lichtje in de duisternis. 

Orde moest er komen in de gisteren geschoten hoeveelheid aan foto’s. Mislukten in de prullenbak, redelijk gelukten bij elkaar in een mapje. Een uitsnede aangescherpt, het contrast een tikkeltje verhoogd, de belichting aangepast. En voila: kat in het bakkie. Weer eens wat anders dan een haan in een mandje een paar meter boven de grond.

“Ophef in Schiermonnikoog”. Persoonlijk vind ik ‘op Schiermonnikoog’ veel avontuurlijker klinken maar dit even terzijde. Aldaar (mooi woord…) op Schiermonnikoog dus is ophef ontstaan vanwege (ook mooi…) de oeroude traditie ‘Kallemooi’. Op het eiland zijn ze gewend om een haan drie dagen inclusief eten en drinken drie dagen op te sluiten in een mandje en een aantal meter boven de grond te hangen. Vanwege Pinksteren. Animals Today denkt daar heel anders over. Uiteraard. 

We leven in een tijd dat er allerlei tradities onder de loep worden gehouden. Tegen het licht of anderszins. Een tijd van oordeel (met enige ongeduld of niet) en vooral ook veel veroordelen. Haast is geboden want we moeten nog zoveel. 

In de rij voor de kassa van het pompstation met de naam Shell hoog in het vaandel bemerkte ik gisteren ook de haast en de daarmee gepaard gaande onrust van alle dag. Ook op zaterdag. Of misschien juist wel. Het zuchten was niet van de lucht en uitermate voelbaar. Ik zag een man voor me die van het ene been op het andere stond te wiebelen. Twee enorme opgehangen beeldschermen met daarop een constante aanvoer van verschillende commercials probeerden nog af te leiden maar hadden juist een tegenovergesteld effect. ‘Fock me niet op’ was voelbare energie.

‘Mallemooi’. Ik hou het daar maar op. Fijne Pinksteren.