Een brief, de overige bestemmingen en de teloorgang van het handschrift

Mart van Zwam Overige bestemmingen. Plotseling wist ik wat ik miste. Overige bestemmingen.  Twee woorden, een aanduiding, een combinatie mits in de juiste stemming vol nostalgie en echt wel vallend in de categorie praktische-poëzie.

Het was zeker al een dik jaar geleden dat ik een enveloppe in de gleuf van de brievenbus liet zakken. Het was ook een andere meen ik me te herinneren. Ook brievenbussen zijn het slachtoffer van vooruitgang gekoppeld aan groei. Zag vanochtend nog een mooie en veelzeggende cartoon van Anton Dingeman(Pieter Geenen) in de Trouw. Over groei, vraatzucht, de luchtvaart, het transport, de agrarische sector. Beelden kunnen niet alleen goed zijn maar hebben ook hun eigen krachtige stem.

Bij de Shell, iets verder gelegen dan de eerder genoemde brievenbus, was de middagploeg, nog fris qua uitstraling, inmiddels van start gegaan. Zij hadden niet de drukte van de ochtend meegemaakt door het passeren van de talloze wandelaars die dag drie van de Nijmeegse Vierdaagse tot een succes wilden maken. Een opgebouwde kraam buiten, bedoeld voor de verkoop van koffie en broodjes enz. stond er behoorlijk verlaten bij. In een overdrijvende bui zou ik het met gemak burn-out noemen.

Overige bestemmingen. Vandaag is het alweer de laatste dag van de wandeltocht. Niet de tocht der tochten want die is gekoppeld aan Friesland. In het zuiden van Frankrijk zijn ondertussen de wielrenners de Pyreneeën in en op gereden. Parijs is nog ver. Net zoals Stavoren, Hindeloopen, Franeker, Bolsward, Sneek en degene die ik zoal vergeten ben. Mijn excuses. Alvast. Doe ik maar even want voordat jet het weet sta je op een of ander social-media plein vastgeketend of staand aan een schandpaal.

Overige bestemmingen. Geschreven op mijn iPad. Sorry (alweer). Het is zo gemakkelijk. En zo praktisch. Gisteren zag ik een item bij Een Vandaag over het handschrift, de (on)leesbaarheid en de dreigende teloorgang. De beelden kwamen tot me door een ouderwets toestel dat televisie heet.

Overige bestemmingen. Soms kun je me opdweilen.