Een braderie, de naderende Vierdaagse en een tijdelijke situatie

Mart van Zwam Vanuit het perspectief van een overvliegende drone zag de braderie eruit als een rechthoekige taart met verschillende lagen en smaken. Er was het gebruikelijke: het onvermijdelijke springkussen dat altijd scoort, de zeer plaatselijke winkeliers die hun koopwaar hadden uitgestald, een marktkraam van een makelaardij, twee politieke partijen (GroenLinks en SP), een stuk of wat  goede doelen, enkele kramen met tweede hands spullen. Natuurlijk was er ook een podium voor het muzikale vertier, een viskraam, friet kon je kopen, er was alle ruimte om te slenteren en eventueel te flaneren al naar behoefte. De zon en de tropisch aandoende hitte deden de rest.

Het meest verbaasde me een kraam van de voedselbank voor honden (echt waar!), ergens verderop werd kunst verkocht. Althans dat moest het voorstellen. De afbeeldingen op canvas deden denken aan ‘het zigeunerinnetje’, de ‘jongen met een traan’ of de ‘oude zeeman met pijp’ maar dan in een moderne variant.

Een paar kilometer verderop maakte de binnenstad zich langzaam maar ook volgens plan op voor de aankomende Vierdaagse. Hekken stonden in paren of bij bosjes al klaar, borden met aanwijzingen waar naar toe en waarschuwingen voor waren nog stil maar nadrukkelijk aanwezig.

1 juli. Op het eerste gezicht is er niet zoveel anders dan een jaar geleden. Een paar dingen? Trump scoorde gisteren (uitbundig twitterend) heel goed, de ontmoeting leek spontaan doch strak geregisseerd, politiek gesteggel is van alle tijden, er was de mishandeling van een conducteur, het ernstig bedreigen van hulpverleners die hun werk doen, wereldwijd waren er demonstrerende Gay Pride deelnemers.

1 juli. Een graad of tien is de temperatuur gezakt. Regen is er niet te verwachten. Jammer. Ik hoor de natuur ernstig klagen. Jammerend doch hoorbaar voor wie wil.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *