Bouwen, bevragen en Insel Hombroich (2.0)

Mart van Zwam Dat bouwstenen en de vorm gisteren als een rode draad door de dag liepen en verweven waren zag ik pas vanochtend vroeg in. Maar dat de signalen er gisteren al waren was achteraf gezien wel duidelijk. In die zin heeft Deepak Chopra volgens mij wel gelijk. Wanneer je je openstelt voor de signalen van wat zich aandient kan er een wereld voor je opengaan.

Uiteraard liet het museum Insel Hombroich me na de blog van gisteren niet meer los. Ze had me als idee van er naar toe willen, het concept en de filosofie van het museum in de greep. Ze was vasthoudend en dat voelde goed.

In de boeken die ik van het museum in de kast heb staan bevinden zich ook tekeningen van de ontworpen gebouwen. Ze geven achtergrondinformatie en inzicht. Een tekening heb ik in de foto hierboven verwerkt. Als bouwsteen. Maar ook om mij te helpen herinneren en bij de les te houden.

Een andere bouwsteen die ik gisteren zag waren de vragen. Tijdens een volgende georganiseerde reis zullen er vragen op tafel komen. In de verschillende gebouwen, in de ruimte en net na de uitgebreide lunch. Vragen en bevragen klinkt héél mooi, kan ook het nodige opleveren en dat hoeven niet eens de antwoorden te zijn. Klinkt misschien wat vaag maar eigenlijk ook wel helder.

“Los gaan in en op Insel Hombroich is eigenlijk ook los gaan in jezelf.” Lijkt mij een mooi thema voor een bedrijfsreis/uitje met een groep. Dat kunst meer te bieden heeft dan mooi of lelijke plaatjes? En wat te denken van je collega’s? Hoe is jouw positie in het bedrijf? En bevalt dat? Zo zou het bijvoorbeeld kunnen gaan in samenspraak met de kunst tijdens zo’n reis en in Duitsland. Wie weet. Ideeën en bouwstenen heb ik méér dan genoeg.

Terug naar de tijd van vandaag. Premier Rutte zal opnieuw moeten metselen en de opgelopen schade veroorzaakt door de met scherp geschoten oppositie moeten herstellen. In Geldermalsen was een ondertussen een ordinaire veldslag gaande terwijl er in de tweede kamer een motie van afkeuring hoorbaar was. Het geeft te denken.

In Spanje sloeg een tiener de bril van de Spaanse premier van de neus. Volgens mij is er nog veel te herstellen en te bouwen. En dan heb ik het niet over bedrijfspanden. Die hebben we geloof ik méér dan genoeg.

Fijne dag.