De boekenkast, kunstboeken en boeiende quotes

C3ECD0AE-3AB9-4DE2-A074-2613461BC182“Mistakes are the portals of discovery.”. James Joyce. 

Zo, er kan vandaag niets meer fout gaan denk ik. Op het internet, wat toch ook deels een soort van Pandora’s box blijkt te zijn (Stephen Fry) zweven talloze leuke, mooie en boeiende quotes rond. Het delen ervan lijkt een veel beoefende hobby of een activiteit om de tijd te doden. Of gewoon om op een of andere wijze houvast te krijgen. Dat kan natuurlijk ook.

Vandaag verder met het ontmantelen en wat later het demonteren van de oude IKEA-boekenkast. De naam ervan ben ik eerlijk gezegd al een tijd vergeten. Dat zullen ze me daar in het concern wel vergeven. Tenminste dat hoop ik dan maar.

Het leegruimen van de kast gaat niet zonder slag of stoot. Veelal zijn het kunstboeken. Beeld en tekst met soms waanzinnig mooie voorkanten of omslagen, vol inhoud omdat dat uiteraard het belangrijkste is. Namen als Giacometti, Armando, Freud en Appel gingen gisteren al door mijn handen, net als Mondriaan, Modigliani, Malevich en Monet. Ik stond even wat langer stil bij Cézanne, voelde het linnen van de zijkant als was het een kleurrijk landschap of de rondingen van een geschilderde vrouw. Las de titel ‘Aufbruch in die moderne’ alsof het de eerste keer was, bedankte Paul als deur naar of als portal tot zoals ge wilt.

“Handigheid is de duivel der kunst.” aldus Paul Citroen in Notities van een schilder. 

Vandaag kan me niets gebeuren of ik moet de deur openen en de duivel ontmoeten. Toch maar oppassen! 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *