De binnenwereld, het expressionisme en een museumbezoek

Mart van Zwam Niet de buitenwereld maar de binnenwereld, daar ging het de expressionisten om. Kunst als uitdrukking van emotie en innerlijke beleving.’ aldus een beschrijving van het museum.

Het is weer de hoogste tijd voor een museumbezoek. Meedrijvend, liefst op de rug en op de juiste tijd, draagt het virtuele water gevoelsmatig de energie van. De vraag is alleen: wanneer en waar naar toe?

Felle kleuren, krachtige penseelstreken, krachtige vormen. De aanprijzende woorden van museum Singer Laren kun je best koppelen aan: koffie en appeltaart met slagroom. Samen met een glas witte wijn en wat bitterballen ter afsluiting zou het wel eens een mooie en bijzondere dag kunnen worden.

Woorden en namen als Brücke, Der Blauwe Reiter, expressionisme en sociaal-maatschappelijk geëngageerd gaan goed samen met kunstenaars als Ernst-Ludwig Kirchner, Emil Nolde, Karl Schmidt-Rottluff, Erich Heckel, Wassily Kandinsky, Franz Marc, August Macke en Alexej von Jawlensky. Stuk voor stuk poëzie als streling voor het innerlijke.

Het late middaglicht danste ondertussen door de kamer terwijl een wit vel aquarelpapier zich steeds verder vulde. Aanvullende en tijdelijke kleuren lieten zien wat te zien was. Een schouwspel was het, zoals alleen schouwspel het kan dragen. Op naar Laren lijkt me absoluut de juiste keus.