Bibberlip, droomziek en de verrijking door gebruikte woorden

B4E56156-F40F-4DC5-93BC-C436AA9A98FE

Titus -Rembrandt van Rijn

Terwijl Kamervoorzitter Arib het moederlijk had over ‘naar’ en ‘dat je zo niet met elkaar om gaat’ trok een bonte stoet niet de bergen in maar verzamelde het zich op het Malieveld. Als volwassenen niet genoeg doen, dan komt de volgende generatie in actie!! 

Vol bewondering zag ik de geposte foto’s, de bewegende beelden. Op televisie had men het s’avonds over vorige demonstraties. Bijvoorbeeld die tegen kernwapens. Vergeten was men, te lang geleden, de bezetting van het Maagdenhuis. Mei ‘69 heeft behalve de tijd en naam ook een geromantiseerde klank. Net zoals het Lieverdje en Provo. 

En terwijl de woorden van de bekvechtende mannen verschilden, viel de transformatie van ‘najagen’ naar ‘aanjagen’ op. Zo had het zeer serieuze maar ook behoorlijk kinderlijk gesoebat en de aanklacht plus heftig mannengedrag toch nog een sprankje humor voor de luisteraar en toeschouwer.

Rembrandts hand gleed, breder en vastbeslotener, over het ruwe linnen, en zijn ogen zochten droomziek en betoverd naar donker gloeiende kleuren, visioenen van nacht en goud. -Theun de Vries

Als je je ogen voor een moment sluit, zie je het zo voor je. Vergeet je even het actuele woord klimaatdrammer, verdwijnt het gekrakeel in de Tweede Kamer naar de achtergrond en zie je Saskia, Hendrickje en Titus zo voor je. Geniet je van het Amsterdamse licht, de bruggen, kade en grachten, hoor je het geluid van de Westertoren in al haar volheid en vergeet je de opgejaagde en tot grote hoogte gestegen huizenprijzen. 

Bibberlip. Ik hoorde dat woord een paar dagen geleden uit de mond van Griet Op de Beeck. Het was rijke taal die ze sprak. Droomziek, aldus Theun de Vries. Dat taal een verrijking is moge duidelijk zijn. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *